Αστυνομικοί νεκροί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών σε διαδήλωση στο Ντάλας

Αστυνομικοί νεκροί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών σε διαδήλωση στο Ντάλας
Dallas police move to detain a driver after several police officers were shot in downtown Dallas, Thursday, July 7, 2016. At least two snipers opened fire on police officers during protests Thursday night; some of the officers were killed, police said. (AP Photo/LM Otero)
Dallas police move to detain a driver after several police officers were shot in downtown Dallas, Thursday, July 7, 2016. At least two snipers opened fire on police officers during protests Thursday night; some of the officers were killed, police said. (AP Photo/LM Otero)
ASSOCIATED PRESS

Πέντε αστυνομικοί είναι νεκροί και επτά οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας πολίτης, από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Τέσσερις είναι οι φερόμενοι ως δράστες, τρεις εκ των οποίων κρατούνται από την αστυνομία ενώ ο τρίτος που είχε οχυρωθεί σε γκαράζ και αντάλλασσε πυροβολισμούς με την αστυνομία, αυτοκτόνησε, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα οι αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πράγματι είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως προειδοποίησε ο ένας από τους δράστες πριν χάσει τη ζωή του.Τελικά οι αρχές ανακοίνωσαν πως δεν βρήκαν κάτι.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κατήγγειλε τις «άγριες, υπολογισμένες και ποταπές επιθέσεις», για τις οποίες όπως είπε δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά σήμερα το πρωί από την περιοχή, στην οποία πραγματοποιεί εκτενείς έρευνες η αστυνομία. «Ο χειρότερος εφιάλτης μας συνέβη. Είναι μια οδυνηρή στιγμή για την πόλη του Ντάλας», δήλωσε.

Το χρονικό

Οι αστυνομικοί δέχτηκαν τους πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του δεύτερου περιστατικού άσκησης θανατηφόρας βίας κατά Αφροαμερικανού, μέσα σε 48 ώρες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Μπράουν, αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι δύο ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν έντεκα αστυνομικούς, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς. Στη συνέχεια, ανάρτηση της τοπικής αστυνομίας στο Twitter ανέφερε ότι κι ένας τέταρτος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον ένας ακόμη αστυνομικός βρίσκεται στο χειρουργείο.

Όμως λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως ακόμη ένας αστυνομικός έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Όπως έγινε γνωστό οι δράστες της επίθεσης φέρονται να είναι τέσσερις.

Βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης δόθηκε στη δημοσιότητα με ανάρτηση στο Twitter

Σε άλλο βίντεο που ανάρτησε χρήστης του Twitter ακούγονται οι καταιγιστικοί πυροβολισμοί

Η αστυνομία του Ντάλας ανακοίνωσε το θάνατο και του τέταρτου αστυνομικού μέσω Twitter.

Επίσης η αστυνομία ανακοίνωσε πως δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, μετά τον εντοπισμό τους από την αστυνομία. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητό τους και είχαν σάκκους από ύφασμα-καμουφλάζ. Λίγο αργότερα συνελήφθη και μια γυναίκα. Ένας άλλος άνδρας, Αφροαμερικανός, ο οποίος παρουσιάστηκε στην αστυνομία μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας στην οποία διακρινόταν με στολή παραλλαγής και ένα τουφέκι στον ώμο, απελευθερώθηκε αργότερα. Είναι νόμιμο στο Τέξας κάποιος να κυκλοφορεί φέροντας εμφανώς όπλο, όταν έχει σχετική άδεια.

H αστυνομία του Ντάλας στη συνέχεια ενημέρωσε ότι ειδική ομάδα εξουδετέρωσης βομβών κατευθύνεται στο σημείο όπου συνελήφθη ο δεύτερος ύποπτος καθώς εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο.

Τηλεοπτικά πλάνα από την περιοχή, έδειχναν την ανάπτυξη πάνοπλων αστυνομικών που έπαιρναν θέσεις μάχης πίσω από οχήματα.

Ο ένας εκ των δραστών είχε οχυρωθεί σε ένα γκαράζ και απειλούσε να σκοτώσει και άλλους αστυνομικούς. Οι αρχές διαπραγματεύονταν με τον δράστη ο οποίος δήλωσε πως έχει τοποθετήσει βόμβες σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο δράστης τα στοιχεία του οποίου ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά, αντάλλασσε πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης πως ο δράστης περικυκλωμένος από αστυνομικούς έβαλε τέλος στη ζωή του.

«Δεν είμαστε δυστυχώς σίγουροι ότι συλλάβαμε όλους τους ύποπτους», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Επίσης απαγορεύτηκαν οι πτήσεις αεροσκαφών στον εναέριο χώρο πάνω από το Ντάλας του Τέξας.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Μινεσότας, Μαρκ Ντέιτον δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά χθες κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας θα είχε την ίδια μεταχείριση αν ήταν λευκός. «Θα συνέβαινε αυτό αν ο οδηγός και οι επιβαίνοντες στο όχημα ήταν λευκοί; Δεν πιστεύω», δήλωσε ο Ντέιτον στους δημοσιογράφους. «Αυτό το είδος του ρατσισμού υφίσταται και είναι καθήκον όλων μας να δεσμευτούμε και να διασφαλίσουμε πως δεν συνεχίσει να υπάρχει», πρόσθεσε.

Παράλληλα σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμο να διεξάγει περαιτέρω έρευνα για το περιστατικό και να εξετάσει αν το θέμα υπόκειται στο ομοσπονδιακό δίκαιο. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη Φάλκον Χάιτς, ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αφροαμερικανό τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Ο Ομπάμα για τις δολοφονίες σε Μινεσότα και Λουιζιάνα

Οι δολοφονίες δύο Αφροαμερικανών τις τελευταίες δύο ημέρες, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί, με τον ερασιτεχνικό φακό να καταγράφει και τα δύο περιστατικά, υπογραμμίζουν ένα «σοβαρό πρόβλημα» της αμερικανικής κοινωνίας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Το να παραδεχθούμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα δεν αντίκειται σε καμία περίπτωση στον σεβασμό που νιώθουμε και την αναγνώρισή μας προς του την τεράστια πλειονότητα των αστυνομικών οι οποίοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να μας προστατεύσουν καθημερινά» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου μετά τον θάνατο την Τρίτη του Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα και τον θάνατο χθες Τετάρτη του Φιλάντο Καστίλε στο Φάλκον Χάιτς στη Μινεσότα.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι αυτά τα φονικά περιστατικά με πυροβολισμούς δεν είναι μεμονωμένα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Είναι ενδεικτικά των ευρύτερων προκλήσεων (που αντιμετωπίζουμε) στους κόλπους του δικαστικού μας συστήματος» επισήμανε, όπως επίσης «των φυλετικών ανισοτήτων που εμφανίζονται στο σύστημα χρόνο με τον χρόνο κι έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και πολλών κοινοτήτων».

Πυροβολισμοί με νεκρούς αστυνομικούς στο Ντάλας

Δημοφιλή