Κόντρα Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη και στη μέση ο Τσίπρας. «Γαλάζιες» σκιαμαχίες για το κάδρο των ευθυνών

Κόντρα Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη και στη μέση ο Τσίπρας. «Γαλάζιες» σκιαμαχίες για το κάδρο των ευθυνών
Eurokinissi

Την ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έβαζε την υπογραφή του στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών της ΝΔ Κ. Καραμανλή, προς τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το ζήτημα του αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τις συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διαχώριζε τη θέση του από την επίσημη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα, για το λεγόμενο «Plan X» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η κίνηση του μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσε στα στελέχη της Συγγρού, επελέγη να αντιμετωπιστεί με σχετική ψυχραιμία, αν και η απάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, έγινε δεκτή με πλήθος ερμηνειών.

«Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην Πρόεδρος του Κόμματος, εξέχον – κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη. Όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του Προέδρου του Κόμματος είναι πάντα ανοιχτή» ήταν το σχόλιο-αντιδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου, επιβεβαιώνοντας καταρχήν το χάσμα στις σχέσεις νυν και πρώην Πρόεδρου της ΝΔ.

Οι γνωρίζοντες τις εσωτερικές ισορροπίες στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν περίπου ως αναμενόμενη την διαφοροποίηση Μεϊμαράκη, από την επιλογή της «μη συναίνεσης», με συνεργάτες και βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν λόγο για «αντάρτικο» σε μια χρονική συγκυρία όπου η κυβέρνηση βρίσκεται στο καναβάτσο.

Μπροστά στον κίνδυνο η γαλάζια παράταξη να αρχίσει να στροβιλίζεται στην εσωστρέφεια, η «οδηγία» που δόθηκε είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην ανοίξει κανένα στέλεχος μέτωπο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε μια στιγμή όπου στη ΝΔ κινούνται στον αστερισμό της η 26ης Ιουνίου, ημέρα όπου και θα συζητηθεί το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η τριπλή επιλογή των επιτελών της Συγγρού να καταθέσουν επίκαιρη επερώτηση σύσσωμης της ΚΟ προς τους συναρμόδιους υπουργούς, να δώσουν απαντήσεις και να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα για το «"σχέδιο άμυνας" που περιγράφει στο βιβλίο του ο Τζ. Γκαλμπρέιθ, η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ που συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, προς τον Πάνο Καμμένο σχετικά με τις δηλώσεις του περί ετοιμότητας του «δημοκρατικού στρατού» κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα, άλλα και η ερώτηση 42 βουλευτών προς τον υπουργό Οικονομικών για τον «αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών».

Δημοφιλή