Που το 'χε το μυαλό του ο πιλότος; Επιβατικό αεροπλάνο προσγειώνεται κατά λάθος σε στρατιωτική βάση

Που το 'χε το μυαλό του ο πιλότος; Επιβατικό αεροπλάνο προσγειώνεται κατά λάθος σε στρατιωτική βάση
Cockpit with pilots
Cockpit with pilots
Digital Vision. via Getty Images

Για αλλού ξεκίνησε, αλλού κατέληξε. Ο λόγος για το αεροσκάφος της Delta, και τους 130 επιβάτες του.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το απίστευτο περιστατικό έγινε την Πέμπτη. Το αεροπλάνο είχε προορισμό το αεροδρόμιο στο Rapid City αλλά αντ' αυτού προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Ellsworth. Το Ellsworth είναι 16 χιλιόμετρα βόρεια του του αεροδρομίου του Rapid City.

Όπως είπε μια επιβάτης στο Rapid City Journal, έπρεπε να περιμένουν περίπου 2,5 ώρες στο αεροπλάνο στο Ellsworth, όπου τους διέταξαν να κατεβάσουν το σκίαστρο του παραθύρου όσο ένοπλοι του στρατού έκαναν ελέγχους με τα σκυλιά στο αεροπλάνο.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πιλότος μπέρδεψε το αεροδρόμιο του Rapid city με την εν λόγω αεροπορική βάση. Το 2004 αεροπλάνο της Northwest Airlines με 117 επιβάτες προσγειώθηκε κατά λάθος στο Ellsworth. Τότε το αεροπλάνο παρέμεινε εκεί εγκλωβισμένο για 3 ώρες, μέχρι οι πιλότοι να εξηγήσουν στους αξιωματικούς τι πήγε στραβά και κατέληξαν εκεί.

Να σημειώσουμε ότι η Northwest και η Delta συγχωνεύτηκαν το 2008.

Φυσικά, για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα. Επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, αξιωματούχοι της βάσης αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στις ειδικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του συμβάντος και αν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της βάσης ήταν σε επαφή με τον πιλότο και εξουσιοδότησαν την προσγείωση.

Όχι και τόσο ασυνήθιστο

Βέβαια, όπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι τόσο λίγοι όσο θα φανταζόμασταν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας που έχουν προσγειώσει το αεροπλάνο σε λάθος αεροδρόμια.

Μια έρευνα του Associated Press πριν από 2 χρόνια από στοιχεία που πάνε πίσω μέχρι τις αρχές του 1990 βρήκε ότι τουλάχιστον 150 πτήσεις αμερικανικών επιβατικών αεροσκαφών έχουν είτε προσγειωθεί σε λάθος αεροδρόμιο ή έχουν πάει να προσγειωθούν σε λάθος αεροδρόμιο αλλά κατάλαβαν το λάθος τους εγκαίρως.

Επίσης, από τις 35 καταγεγραμμένες λάθος προσγειώσεις, τουλάχιστον 23 έγιναν σε αεροδρόμια με μικρότερους αεροδιαδρόμους, γεγονός που εγείρει και πιθανά προβλήματα ασφάλειας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα