Μικρά έσοδα για το Δημόσιο από το «μπαράζ» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών

Μικρά έσοδα για το Δημόσιο από το «μπαράζ» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών
Broken piggy bank
Broken piggy bank
Hemera Technologies via Getty Images

Περιορισμένη είναι η απόδοση του μέτρου των κατασχέσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Ο φορολογικός μηχανισμός είχε προειδοποιήσει ιδιώτες και επιχειρήσεις ότι θα προχωρήσει άμεσα σε «μπαράζ» κατασχέσεων με στόχο να εισπραχθούν 5,5 δισ. ευρώ από οφειλές ιδιωτών προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία έως το τέλος του χρόνου. Το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας είχε θέσει μάλιστα ως στόχο να εισπραχθούν 1,730 δισ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο από τις παλιές οφειλές. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις των λογαριασμών το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι μόλις 530 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, από 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που μπήκε στα ταμεία της Εφορίας είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ. Ακόμα, παρόλο που γίνεται μαζική αποστολή κατασχετηρίων -φτάνοντας ακόμα και τις 10.000 την μέρα- αυτοί που εκτελούνται δεν ξεπερνούν το 13% περίπου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εκτέλεση κατασχέσεων το 2016 έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν 32.500 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο εκτελέστηκαν 151.000 κατασχέσεις και τα ποσά που αντλήθηκαν ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ όλο το 2015 οι κατασχέσεις ήταν 136.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Το 2014 η εικόνα ήταν ανάλογη, με τις κατασχέσεις να έχουν φτάσεις τις 130.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων για οφειλές κυρίως προς τις εφορίες ήταν της τάξης των 84 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την «Κ», ένας από τους λόγους που ευνοούνται οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών είναι η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους, μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.

Όπως επισημαίνεται, η μαζική επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και έως τα τέλη του χρόνου, καθώς όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, το Δημόσιο έχει βάλει στόχο την είσπραξη 5 δισ. ευρώ από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας κατά τους επόμενους μήνες έχει μπει και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που διαχειρίζεται ρυθμίσεις άνω των 5.000 ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΚΕΑΟ εισέπραξε το πρώτο εξάμηνο του έτους 170 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν εισπράξεις κυρίως από ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τα 170 εκατ. ευρώ, μόνο το 10% προήλθε από κατασχέσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η απόδοση του μέτρου των κατασχέσεων είναι περιορισμένη, στο βαθμό που και τα υπόλοιπα που υπάρχουν πλέον στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πλέον μικρά. Για να αγγίξει το υπουργείο τον στόχο του, η εισπραξιμότητα θα πρέπει περίπου να πενταπλασιαστεί.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση, καλώντας τους φορολογουμένους να δηλώσουν στο TAXIS τον τραπεζικό λογαριασμό που μπορούν να προστατεύσουν από την κατάσχεση. Πρόκειται για ένα και μοναδικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης του δικαιούχου και για τον οποίο ισχύουν τα εξής:

• Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.

• Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.

• Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

•Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή μπορούν να γίνονται κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.

• Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).

Δημοφιλή