Η Κροατία στους Ολυμπιακούς Αγώνες με εμφάνιση - έπος

Η Κροατία στους Ολυμπιακούς Αγώνες με εμφάνιση - έπος
Sport24.gr

Loser; Ποτέ ξανά! Η Κροατία έκανε το "μπαμ" στο Τορίνο, "σκότωσε" την Ιταλία στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια και πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η ομάδα του Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς έκανε το καλύτερο παιχνίδι της σύγχρονης ιστορίας της, κερδίζοντας τη "σκουάντρα ατζούρα" μέσα στο σπίτι της, για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από οκτώ χρόνια!

Η "χρβάτσκα" είχε τον έλεγχο του αγώνα από το πρώτο λεπτό, άγχωσε πολύ γρήγορα την Ιταλία, η οποία σε πολλά σημεία του αγώνα επιχειρούσε να κερδίσει με... ηρωισμούς. Κι όταν το παιχνίδι έφτασε στο σημείο της κρίσης, η νίκη βάφτηκε κόκκινη. Έστω κι αν η Κροατία υπέστη ένα μικρό σοκ αφού ισοφαρίστηκε στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του αγώνα από το follow του Νικολό Μέλι.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, αυτοί που έμοιαζαν να έχουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις ικανότητές τους ήταν οι παίκτες της Κροατίας. Με τον Ντάριο Σάριτς να παίζει μόνος του όλη τη φροντ λάιν της Ιταλίας, τον Κρούνοσλαβ Σιμόν να σημειώνει καθοριστικό τρίποντο και τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να έχει 4/4 βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης, η Κροατία πήρε τη νίκη (84-78) και μαζί το εισιτήριο για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Χρειάστηκε βέβαια τη... βοήθεια του Αλεσάντρο Τζεντίλε που εξελίχθηκε σε μοιραίος για τη "σκουάντρα ατζούρα". Αφενός γιατί έχασε λέι απ στον αιφνιδιασμό στο 44'20'' (με την ομάδα του στο -4), αφετέρου γιατί έκανε λάθος πάσα στο 44'36'', με τον Ντάριο Σάριτς να δέχεται μετά... χαράς το ιταλικό δώρο.

Όσο για την Ιταλία; Απογοήτευσε για μία ακόμη φορά, πετώντας στα σκουπίδια τα 3.500.000 ευρώ που επένδυσε για να πάρει το Προολυμπιακό και να φτιάξει τα γήπεδα που φιλοξένησαν τους αγώνες. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα ήταν πνιγμένη από το άγχος από το πρώτο λεπτό, αδυνατώντας να βρει τη δέουσα ηρεμία και ψυχραιμία για να διεκδικήσει τη νίκη. Πιο πολύ με ηρωισμούς και προσωπικά καλάθια τα κατάφερνε, παρά με οργανωμένο μπάσκετ.

Αυτοί στους οποίους όμως πρέπει να σταθούμε είναι οι νικητές, οι θριαμβευτές. Η ομάδα που παρουσίασε ο Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς στο Τορίνο αυτές τις ημέρες αποτίναξε μια για πάντα (;) την ταμπέλα της "loser" ομάδας που συνοδεύει την Κροατία εδώ και κοντά μια δεκαετία. Με παίκτες - μαχητές, που δεν τα παράτησαν ποτέ, με μαχητικό πνεύμα και πάθος που ξεχείλιζε, οι παίκτες της "χρβάτσκα" έκαναν αυτό που για πολλούς έμοιαζε ακατόρθωτο.

Ποιοι ξεχώρισαν; Ο Ντάριο Σάριτς που είχε 18 πόντους και 13 ριμπάουντ σε 39'11'', ο Κρούνοσλαβ Σιμόν που είχε 21 πόντους με 6/10 τρίποντα, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που τελείωσε το παιχνίδι με 26 πόντους με 6/19 σουτ και 12/13 βολές σε 41'36''. Ειδική μνεία σε έναν ακόμη παίκτη: τον Ντάρκο Πλάνινιτς που κανονικά δεν θα ήταν παρών σε αυτή την ομάδα, αν ο Τζάστιν Χάμιλτον δεν έλεγε "όχι ευχαριστώ" στο εθνικό κάλεσμα. Ο σέντερ της Λαμποράλ Κούτσα ισοπέδωσε τη φροντ λάιν της Ιταλίας στα 25'13'' που αγωνίστηκε, έχοντας 13 πόντους με 5/8 δίποντα, 3/6 βολές και 5 ριμπάουντ (τα 4 επιθετικά).

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 39-34, 54-52, 70-70κ.α., 84-78α' παρ.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς, Σιμόν 21 (6/10 τρίπ.), Χεζόνια 2, Σάριτς 18 (1 τρίπ., 13 ριμπ.), Ούκιτς 4, Πλάνινιτς 13, Μπιλάν, Μπογκντάνοβιτς 26 (2).

ΙΤΑΛΙΑ (Μεσίνα): Μπελινέλι 18 (2), Αραντόρι 3 (1/5 τρίπ.), Τζεντίλε 6, Μπαρνιάνι 4, Γκαλινάρι 12, Μέλι 11, Κουζίν 2, Ντατόμε 12 (1), Χάκετ 10 (1), Τόνουτ.

Δημοφιλή