ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2016 07:30 EEST | Updated 11/07/2016 07:31 EEST

Το αρχαίο νεκροταφείο που θα ρίξει φως στο «μεγαλύτερο μυστήριο» της Βίβλου

MENAHEM KAHANA via Getty Images
A team of foreign archaeologists extract skeletons at the excavation site of the first Philistine cemetery ever found on June 28, 2016 in the Mediterranean coastal Israeli city of Ashkelon. With an excavation in southern Israel unearthing a Philistine cemetery for the first time, bones of the biblical giant Goliath's people can finally shed new light on mysteries of their culture. The cemetery's discovery marks the 'crowning achievement' of some three decades of excavations in the area, the expedition's organisers say. / AFP / MENAHEM KAHANA / TO GO WITH AFP STORY BY DAPHNE ROUSSEAU (Photo credit should read MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

Φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Βίβλου αναμένεται να ρίξουν έρευνες σε ένα αρχαίο νεκροταφείο που εντοπίστηκε πλησίον της πόλης Ασκελόν στο Ισραήλ.

Αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή ανακάλυψαν ανθρώπινα οστά και πολύτιμα αντικείμενα που ήταν θαμμένα για περισσότερα από 3.000 χρόνια στην περιοχή που είναι γνωστή και ως Φιλισταία.

Έρευνες που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα πάνω στα ευρήματα εκτιμάται ότι θα ρίξουν φως στην φυλή των Φιλισταίων, το «μεγαλύτερο μυστήριο» της Βίβλου.

Οι Φιλισταίοι ήταν ένας από τους Λαούς της θάλασσας και κατείχαν τις πόλεις Ασκελόν, Γάζα, Ασντόντ, Εκρόν και Γκαθ. Στη Βίβλο, μέσα απο τις ιστορίες του Σαμψών του Σαμουήλ και του Δαυίδ μαθαίνουμε για τις συγκρούσεις τους με τους Ισραηλίτες. Επίσης εικάζεται ότι κατείχαν το μονοπώλιο της επεξεργασίας σιδήρου, κατι που φαίνεται και απο την περιγραφή της πανοπλίας του Γολιάθ. Οι ιστορικοί όμως γνωρίζουν ελάχιστα γι' αυτούς.

«Έχουμε το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων που έχει ανακαλυφθεί ποτέ», δήλωσε στους New York Times ο Ντάνιελ Μάστερ, αρχαιολόγος από το Κολέγιο Wheaton στις ΗΠΑ που συμμετείχε στις έρευνες.

«Βρήκαμε αυτούς τους Φιλισταίους και επιτέλους θα μπορέσουμε να μάθουμε την ιστορία τους από τους ίδιους και όχι από τους εχθρούς τους», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυριότερη πηγή πληροφοριών για την συγκεκριμένη φυλή είναι το Τανάκ -η Εβραϊκή Βίβλος- όπου παρουσιάζονται ως οι απόλυτοι εχθροί των Ισραηλιτών.

Στις έρευνες θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος ραδιοχρονολόγησης άνθρακα, ενώ θα συλλεχθεί και γεννητικό υλικό από τα οστά, προκειμένου να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα φυλετικά χαρακτηριστικά και τους χρόνους της ανόδου και της πτώσης τους.

Στο σημείο της εκταφής εντοπίστηκαν τα λείψανα 200 ανδρών, γυναικών και παιδιών. Η απουσία νεογέννητων κάνει τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι οι Φιλισταίοι έθαβαν τα νεκρά βρέφη στις αυλές των σπιτιών τους ή αλλού.