ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2016 10:35 EEST | Updated 11/07/2016 11:03 EEST

Μοναδική υποψήφια η Τερέζα Μέι στην κούρσα για τη βρετανική πρωθυπουργία μετά την παραίτηση της Λίντσομ

Bloomberg via Getty Images
Theresa May, U.K. home secretary, reacts during a news conference in Birmingham, U.K., on Monday, July 11, 2016. May pledged to crack down on corporate irresponsibility if she succeeds David Cameron as prime minister, as chancellor of the exchequer George Osborne headed to Wall Street on Monday to shore up investor confidence. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Η μία από τις δύο υποψήφιες για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Άντρεα Λίντσομ, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, αφήνοντας την Τερέζα Μέι μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η ίδια ανέφερε ότι ένιωθε ότι δεν είχε την απαραίτητη στήριξη για να ηγηθεί μιας «σταθερής και δυνατής κυβέρνησης». Ακόμα τόνισε ότι μια προεκλογική εκστρατεία διάρκειας εννέα μηνών δεν θα ήταν επιθυμητή σε αυτή την περίοδο για την Βρετανία.

Τώρα θα ακολουθήσει η επίσημη διαδικασία για την επικύρωση του ρόλου της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής του κόμματος. Μόλις επικυρωθεί ως επικεφαλής των Συντηρητικών, η Μέι θα γίνει αυτομάτως η νέα πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο ηγέτη Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Μπρέιντι δεν κατέστησε σαφές ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για να αναλάβει η Μέι τους δύο ρόλους, όμως δήλωσε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «πολύ σύντομα».

Τερέζα Μέι: Δεν θα γίνει προσπάθεια παραμονής στην ΕΕ

Η Τερέζα Μέι, υποψήφια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Μέι κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε προσθέτοντας, «θα το κάνουμε να επιτύχει». Δήλωσε ακόμη πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.

Η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε επίσης ότι, αν εκλεγεί επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας τον ερχόμενο μήνα, θα θέσει την κυβέρνηση στην υπηρεσία του "απλού εργαζόμενου λαού" για να σφυρηλατήσει μια οικονομία που θα βοηθήσει όλους.

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει τη λήψη μέτρων για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα αφεντικά και τους εργάτες.

«Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκθέσω το πώς θα οδηγήσω την οικονομία μας μέσα απ' αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, πώς θα επιτύχω την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς, πώς θα αντιμετωπίσω το μακροχρόνιο πρόβλημα παραγωγικότητας της Βρετανίας, πώς θα δημιουργήσω περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, πώς θα διαπραγματευτώ τους καλύτερους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και πώς θα σφυρηλατήσω έναν νέο ρόλο για μας στον κόσμο», δήλωσε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της και δημοσιογράφους κατά την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της εκστρατείας της.