Η συγκλονιστική φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στη Λουιζιάνα που κάνει τον γύρο του κόσμου

Η συγκλονιστική φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στη Λουιζιάνα που κάνει τον γύρο του κόσμου

Μια συγκλονιστική φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης Black Lives Matter στο Baton Rouge της Λουιζιάνα και δείχνει μια αγνώστου ταυτότητας διαδηλώτρια να στέκεται ατάραχη μπροστά σε δύο «αρματωμένους» ένστολους, κάνει το (διαδικτυακό) γύρω του κόσμου από χτες, Κυριακή, καθώς απεικονίζει ακριβώς την τρέχουσα πάλη που διαδραματίζεται ανάμεσα στην αστυνομία και τους μαύρους Αμερικανούς πολίτες.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτίριο της Αστυνομίας της πόλης το Σάββατο, μιας διαμαρτυρίας που είχε ως αφορμή το θάνατο του Alton Sterling, ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικούς έξω από ένα ψιλικατζίδικο την περασμένη εβδομάδα. Τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο τμήμα, καθώς και ο εξέχων ακτιβιστής του κινήματος Black Lives Matter, DeRay McKesson.

Η γυναίκα της φωτογραφίας, η οποία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Reuters, Jonathan Bachman, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν επειδή αρνούνταν να απομακρυνθούν από ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Η ομοιότητά της με τον γνωστό άγνωστο διαδηλωτή της, θρυλικής πλέον, φωτογραφίας «Tank Man» που είχε τραβηχτεί κατά τα γεγονότα στην πλατεία Tiananmen, είναι προφανής.

Ο Bachman είπε στο The Atlantic πως οι αστυνομικοί, αρματωμένοι μέχρι τα δόντια, οδηγούσαν τους διαδηλωτές στην άκρη του δρόμου, όταν ο ίδιος παρατήρησε τη συγκεκριμένη γυναίκα να στέκεται αποφασιστικά αλλά ειρηνικά στη μέση του δρόμου, αρνούμενη να φύγει. Είπε, επίσης, πως οι διαδηλώσεις στην πόλη ήταν ειρηνικές στο μεγαλύτερο μέρος τους και πως η αντίδραση της γυναίκας αντικατόπτριζε ακριβώς αυτό.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα αλλά κατάλαβα πως δεν επρόκειτο να κουνηθεί και έμοιαζε σαν, κατά κάποιο τρόπο, να όρθωνε έτσι το ανάστημά της. Σε εμένα φάνηκε σαν να τους έλεγε: Θα πρέπει να έρθετε και να με πιάσετε. Και σκέφτηκα τότε πως αυτό ήταν ένα καλό σημείο για να κάτσω και να τραβήξω μια φωτογραφία, ακριβώς επειδή στεκόταν εκεί, με το φόρεμά της, απέναντι σε δύο αρματωμένους αστυνομικούς.

Δεν ήταν βίαιη. Δεν είπε τίποτα. Δεν αντιστάθηκε και η αστυνομία δεν την έσυρε με τη βία».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Shaun King του New York Daily News, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη το βράδυ του Σαββάτου.