Τα στρατόπεδα του Eurogroup: Ελλάδα, Ιταλία Γαλλία σε κοινό μέτωπο κατά της σκληρής γραμμής σε Πορτογαλία και Ισπανία

Ελλάδα, Ιταλία Γαλλία σε κοινό μέτωπο κατά της σκληρής γραμμής σε Πορτογαλία και Ισπανία
Aris Oikonomou / SOOC

Σε κοινή γραμμή υποστήριξης της Ισπανίας και της Πορτογαλία, που έχουν δεχτεί συστάσεις για τα δημόσια ελλείμματά, εμφανίστηκαν στο Eurogroup η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία. Το επιχείρημα ήταν ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές. Η... οδηγία για τη στάση της Ελλάδας είχε έρθει από τον Αλέξη Τσίπρα. Ίδια ήταν και η «γραμμή» για στήριξη της Ιταλίας, στο ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύσταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες δεν έλαβαν «αποτελεσματικά μέτρα» για την μείωση των ελλειμμάτων με αποτέλεσμα να αποκλίνουν από τους στόχους την περίοδο 2013-2015, θα πρέπει να τώρα να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στο Ecofin της Τρίτης, όπως άλλωστε είπε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως έγινε γνωστό πάντως, οι υπουργοί είχαν μια σύντομη συζήτηση για το θέμα των ελλειμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εγκρίνοντας ουσιαστικά την έκθεση της Κομισιόν και το συμπέρασμα πως «δεν ελήφθη αποτελεσματική οικονομική δράση για τη διόρθωσή τους».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «απόψε δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και πως «πρώτα πρέπει να δώσουμε στις δύο χώρες αυτές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα».

Το Brexit επί τάπητος

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν επίσης τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».

Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ. «Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Το light Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερίσα Μέι θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ότι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα «light Brexit», ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"», υποστήριξε ο Σέλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».

Δημοφιλή