ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/07/2016 08:59 EEST | Updated 11/07/2016 09:01 EEST

Ευρωπαϊκό ταμείο με 150 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ζητά οικονομολόγος της Deutsche Bank

Kai Pfaffenbach / Reuters
The emblem of Deutsche Bank is pictured during the bank's annual general meeting in Frankfurt, Germany, May 19, 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach

O επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει ένα ταμείο διάσωσης 150 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη σύσταση ενός μεγαλύτερου προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο Ντάβιντ Φόλκερτς - Λαντάου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απειλούνται από μία αργή, μακροπρόθεσμη πτωτική πορεία και αντιμετωπίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 2 τρις ευρώ, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και οι χαμηλές τιμές των μετοχών καθιστούν δύσκολη την αυτοδύναμη απόκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες.

«Παρακολουθούμε τη μία κρίση μετά την άλλη και δύσκολα μπορώ, χωρίς ιδιαίτερη φαντασία, να διακρίνω προοπτικές ανάπτυξης οπουδήποτε», δήλωσε ο Φόλκερτς - Λαντάου, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Ιταλία, όπου οι τράπεζες έχουν «κόκκινα» δάνεια 350 δις ευρώ και τα ποσοστά του χρέους αυξάνονται. «Πιθανόν, αυτό θα είναι μόνο το κατώτερο όριο», είπε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)