Επ' αόριστον αναβολή της δίκη για τη σύμβαση ΟΤΕ και SIEMENS

Επ' αόριστον αναβολή της δίκη για τη σύμβαση ΟΤΕ και SIEMENS
The main entrance of the new headquarters of the German engineering giant Siemens in Munich, southern Germany, is pictured on June 14, 2016.The new building was designed and built in the past six years, provides future jobs for 1,200 employees and will be officially opened at the end of June 2016. / AFP / CHRISTOF STACHE (Photo credit should read CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images)
The main entrance of the new headquarters of the German engineering giant Siemens in Munich, southern Germany, is pictured on June 14, 2016.The new building was designed and built in the past six years, provides future jobs for 1,200 employees and will be officially opened at the end of June 2016. / AFP / CHRISTOF STACHE (Photo credit should read CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images)
CHRISTOF STACHE via Getty Images

Σε επ' αόριστον αναβολή οδηγήθηκε η δίκη για την υπόθεση της σύμβασης μεταξύ ΟΤΕ και Siemens λόγω ακυρότητας των κλήσεων που παραδόθηκαν αμετάφραστες προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους της μεγάλης υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί μία δεκαετία χωρίς ετυμηγορία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εισήχθη και πάλι μετά την αποχή των δικηγόρων πριν λίγες ημέρες η υπόθεση, έκανε δεκτές τις ενστάσεις των αλλοδαπών κατηγορουμένων που με την έναρξη της διαδικασίας τόνισαν πως συνιστά ακυρότητα η μη παράδοση στην μητρική τους γλώσσα τόσο των κλήσεων τους στο δικαστήριο όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Οι ενστάσεις που τελικά αποδέχθηκε το δικαστήριο υποβλήθηκαν από τους συνηγόρους το των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου, Ζαν Κλοντ Όσβλαντ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ανακοινώνοντας την απόφαση επί των ενστάσεων από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος, ενώ τόνισε πως στην προκειμένη περίπτωση η ακυρότητα είναι δεδομένη καθώς η κατηγορία σε πολλούς εκ των κατηγορουμένων έχει διαφοροποιηθεί με το βούλευμα.

Έτσι κηρύχθηκε άκυρη η επίδοση των κλήσεων και του βουλεύματος και ακυρώνεται οποιαδήποτε συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Μη νόμιμη επίσης κρίθηκε και η κλήτευση του τραπεζικού στελέχους Φάνη Λυγινού, συνεργάτη και υφιστάμενου του Γαλλοελβετού τραπεζικού Όσβαλντ, καθώς το βούλευμα επιδόθηκε σε συνηγόρους που είχαν εγκαίρως δηλώσει πως δεν εκπροσωπούν πλέον τον κ. Λυγινό.

Η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή με επίσημες μεταφράσεις στην γερμανική και την γαλλική των εγγράφων της δικογραφίας γεγονός που καθιστά μη προβλέψιμη οποιαδήποτε νέα δικάσιμο για την υπόθεση και ενώ ,όπως είχε αναφέρει και ο Εισαγγελέας Έδρας στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο κίνδυνος παραγραφής ορισμένων αδικημάτων είναι ορατός .

Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η δικογραφία αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική ΖΗΜΕΝΣ ,καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας τα ποσά που αποτέλεσαν "ωφέλιμες πληρωμές" -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις "μίζες"- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Μεταξύ των προσώπων που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της "8002" είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη , Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ αλλά και τα πρώην στελέχη της ΖΗΜΕΝΣ Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ , Ράινχαρτ Σίκατσεκ ,Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α , όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.Επίσης τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής,Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες , χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος,Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή