Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Όροι και προϋποθέσεις

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Όροι και προϋποθέσεις
Group of little kids painting with pencils and gluing with glue stick on art class in kindergarten
Group of little kids painting with pencils and gluing with glue stick on art class in kindergarten
SerrNovik via Getty Images

Εκδόθηκε από την ΕΕΤΑΑ η προκήρυξη για το πρόγραμμα των παιδικων σταθμών ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2016 - 2017. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση eetaa.gr και paidikoi.eetaa.gr ή ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: Μυλλέρου 73 - 77 Αθήνα, Τ.Κ. 10436. ενώ οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ στις 17 Αυγούστου, ενώ οι τελικοί πίνακες, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων, στις 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη και όπως αναφέρει το www.dikaiologitika.gr ωφελούμενες/νοι της δράσης της ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» είναι:

• μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή /και

• μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία

• άτομα (γυναίκες και άνδρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση, η επιμέλεια παιδιών.

Οι ωφελούμενες/νοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές/αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

β) Να είναι εργαζόμενοι/νες (μισθωτοί/ές, αυτοαπασχολούμενοι/ες) ή να είναι άνεργοι/ες που διαθέτουν δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. γ) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:

• Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 ή από 8 ή από 18 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών), συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2016), και προ-νήπια από 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1 -30/9/2016), μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο).

• Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών), συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2016), για προ-νήπια από 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1 -30/9/2016), μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.

• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.

• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία.

Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η παροχή υπηρεσιών από Μονάδες Φύλαξης Παιδιών (όπως αναγράφεται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας) δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της παρούσας πρόσκλησης.

δ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα εξαιρούνται όσοι έχουν προ-νήπια, παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης στην παρούσα πρόσκληση, ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος, της κατάστασης απασχόλησης ή και εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης. Οι ανωτέρω έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στην παρούσα πρόσκληση μόνο για την κατηγορία θέσης Β3 (Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών των Βρεφονηπιακών Σταθμών

Ολοκληρωμένης Φροντίδας) και για την κατηγορία θέσης Δ1 (Παιδιά με αναπηρία ή/και έφηβοι ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία - ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

Το συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη του ωφελούμενου στην παρούσα, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του Υπουργείου Οικονομικών του φορολογικού έτους 2015 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2015 - 31/12/2015).

Για τον υπολογισμό του δηλωθέντος εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ετήσιο εισόδημα, όπως αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα). Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα, καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.

Από το συνολικό ετήσιο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη, το επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΔ, το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, τα πάσης φύσεως αφορολόγητα επιδόματα αναπηρίας (πχ τυφλότητας κλπ) και η αποζημίωση απόλυση. Τα παραπάνω ποσά αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα μόνο στην περίπτωση που έχουν συμπεριληφθεί και εμφανίζονται στα αντίστοιχα πεδία της φορολογικής δήλωσης Για τα ανωτέρω και προκειμένου να μην υπολογιστούν θα πρέπει ο/η ωφελούμενος/η να προσκομίσει τις αντίστοιχες επίσημες βεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων.

Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το Επίδομα Ανεργίας, για το οποίο δεν απαιτείται αντίστοιχη βεβαίωση, καθώς εγγράφεται σε ξεχωριστό πεδίο στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου και δεν υπολογίζεται ως εισόδημα.

Στις ωφελούμενες/νους, που θα επιλεγούν, θα χορηγηθεί «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) που συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ ή των ΠΕΠ, σύμφωνα με την κατάταξή τους ως προς το όριο της φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για κάθε κατηγορία νοικοκυριού και πιο συγκεκριμένα: α) στο ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το όριο της φτώχειας και β) στο οικείο ΠΕΠ, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερο από το όριο της φτώχειας. Το σύνολο των αιτούντων για τις κατηγορίες των θέσεων Β.3. και Δ.1. του άρθρου 3 της παρούσας, εξαιρούνται των περιορισμών, που ισχύουν και αφορούν στο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, την κατάσταση απασχόλησης ή/και εργασιακής σχέσης και την οικογενειακή κατάσταση.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. δύναται να συνεργαστεί με άλλους φορείς του Δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την άντληση στοιχείων των ωφελούμενων, τηρώντας τις απαιτήσεις του Ν. 2472/1997, όπως ισχύει, και τα όσα ορίζονται από τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τα ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης ανά κατηγορία θέσης

Τα ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης σε Ευρώ που θα καταβάλλονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., ανά κατηγορία δομής (Α, Β, Γ, Δ) και ανά κατηγορία θέσης αυτών (Α1.1., Α1.2., Α1.3., Α2., Β1., Β2. Β3, Γ1 και Δ1), που θα καλυφθούν και για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά τα αναφερόμενα κατωτέρω είναι:

Α. Βρεφικοί - Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί: Α1.1. Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.375 € χωρίς σίτιση και 2.945€ με σίτιση:

Α1.2. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.375 € χωρίς σίτιση και 2.945€ με σίτιση

Α1.3. Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών:2.375 € χωρίς σίτιση και 2.945€ με σίτιση

Α2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.805€ χωρίς σίτιση και 2.375€ με σίτιση Τα ανωτέρω ποσά αφορούν σε δομές, που σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής τους, το ωράριο λειτουργίας τους είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως.

Β. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας:

Β1. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.375€ χωρίς σίτιση και 2.945€ με σίτιση

Β2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.805€ χωρίς σίτιση και 2.375€ με σίτιση

Β3. Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών: 5.000€. Τα ανωτέρω ποσά αφορούν σε δομές, που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής τους, το ωράριο λειτουργίας τους είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως.

Γ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.):

Γ.1. Παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα: 1.330€ για την κάθε βάρδια τεσσάρων (4) ωρών κατ' ελάχιστον.

Δ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕ.Α.) Δ.1. Παιδιά με αναπηρία ή /και έφηβοι ή /και άτομα με νοητική αναπηρία ή / και κινητική αναπηρία: 5.000€.

Το ανωτέρω ποσό αφορά σε δομές, που σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής τους, το ωράριο λειτουργίας τους είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως.

Τα ανωτέρω ποσά καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αυτές αναφέρονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης κάθε Φορέα, πλην της μετακίνησης για τις Δομές των περιπτώσεων Α1.1, Α1.2, Α1.3, Α2, Β.1. και Β.2. και ως εκ τούτου, ο Φορέας / Δομή δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τους/τις ωφελούμενους/νες για την παροχή των υπηρεσιών που καλύπτει η «Αξία Τοποθέτησης» (voucher).

Εφόσον το ωράριο που προβλέπεται στην άδεια λειτουργίας της Δομής είναι μικρότερο των προαναφερθέντων κατά περίπτωση ωραρίων λειτουργίας, προσαρμόζεται αναλόγως το ποσό ανά εξυπηρετούμενο παιδί (π.χ. για ΚΔΑΠ βάρδιας δύο ωρών, βάσει αδείας, το ανώτατο όριο δαπάνης θα αντιστοιχεί στα 2/4 της 4ωρης βάρδιας).

Η μετακίνηση των Α.ΜΕ.Α., που απασχολούνται στα Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α., καθώς και των προ-νηπίων με αναπηρία της Κατηγορίας Θέσης Β.3. συμπεριλαμβάνεται στην «αξία τοποθέτησης» (voucher). Προσοχή : Για τις Κατηγορίες των Δομών Α. Βρεφικοί - Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί, Β. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Γ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Δ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π. - ΜΕ.Α.), δεν επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής δυναμικότητας της κάθε Δομής (φιλοξενούμενων ατόμων εντός και εκτός προγράμματος).

Αίτηση συμμετοχής - Παροχή σχετικών εντύπων και πληροφοριών

Κάθε ενδιαφερόμενη/ος για να συμμετάσχει στη παρούσα δράση πρέπει:

1. Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr). την φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής», η οποία υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης

2. Να αποστείλει τα δικαιολογητικά συμμετοχής μαζί με την εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής, στην Ε.Ε.Τ.Α.Α μόνο ταχυδρομικά ή με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς (courier).

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα αναρτηθούν στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr).

Η Αίτηση Συμμετοχής των ενδιαφερομένων, θα είναι διαθέσιμη ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr), από τις 12.7.2016.

Η αίτηση απαρτίζεται από : α) ένα υποχρεωτικό σκέλος, όπου οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν τα απαιτούμενα για την μοριοδότησή τους στοιχεία, και β) ένα προαιρετικό σκέλος, όπου δύνανται να δηλώσουν προτίμηση για συγκεκριμένες/η Δομές/η.

Σχετικός ενδεικτικός και μη εξαντλητικός Πίνακας Φορέων/Δομών, και των προσφερόμενων από αυτούς θέσεων θα αναρτηθεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η Αίτηση Συμμετοχής συνοδεύεται :

1. Αίτηση Συμμετοχής - Δήλωση, που περιλαμβάνει το υποχρεωτικό σκέλος και το προαιρετικό, αυτό της δήλωσης προτίμησης για συγκεκριμένες Δομές.

2. Έντυπο υποβολής ένστασης

Υποβολή «Αίτηση συμμετοχής - Δήλωση» - Όροι συμμετοχής

1. Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο χρονικό διάστημα από 12.7.2016 έως 29.7.2016 , στη Διεύθυνση. (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr). Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, ορίζεται η 29.7.2016 και ώρα 24:00, βάσει του αποδεικτικού του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, που δίνεται αυτόματα.

2. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής μαζί με την εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης μπορούν να υποβάλλονται το χρονικό διάστημα από 12.7.2016 έως 29/7/2016 και μόνο ταχυδρομικά ή με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς (courier). . Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ορίζεται η 29.7.2016 και ώρα 24:00, βάσει απόδειξης ταχυδρομείου ή εταιρείας ταχυμεταφοράς (courier).

Δημοφιλή