Κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τη Θάνου ζήτησε η Τσατάνη

Κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τη Θάνου ζήτησε η Τσατάνη
sooc

Την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ζήτησε η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, που ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία διερευνά τις καταγγελίες της, σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για παρεμβάσεις του στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία χειρίστηκε.

Ταυτόχρονα, η κ. Τσατάνη ζήτησε την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της και με τους εισαγγελείς, Νικόλαο Παντελή, ως επόπτη του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος και Ελένη Ράϊκου, ως προϊσταμένη του Τμήματος.

Παράλληλα, δήλωσε ότι συναινεί να σταλεί στην Επιτροπή ο φάκελος της πειθαρχικής δίωξής της από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, εάν, όπως είπε, «κρίνει ότι είναι νόμιμη η ενέργειά της».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, γνωστοποίησε την αρνητική απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στο αίτημα των μελών της να λάβουν γνώση του φακέλου.

Στην απαντητική επιστολή της, προς τα μέλη της Επιτροπής, η κ. Θάνου επικαλείται τη μυστικότητα της προδικασίας η οποία, όμως, όπως ανέφερε, «είναι δημόσια για τα πειθαρχικά όργανα», σημειώνοντας, ταυτόχρονα ότι θα πρέπει η ίδια η κ. Τσατάνη «ως πειθαρχικά ελεγκτέα να δηλώσει ότι συναινεί, ώστε να διευκολύνει το έργο των μελών της».

Από την πλευρά της, η κ. Τσατάνη έκανε λόγο για «ευθεία βολή εναντίον της», σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνεται από το έγγραφο της κ. Θάνου ότι διώκεται, «επειδή σύννομα εκτέλεσε και τήρησε σχολαστικά τους κανόνες και τις εντολές που είχε πάρει από τους προϊσταμένους της» για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πάντως, η απάντηση της κ. Θάνου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Μάκη Βορίδη και Κώστα Τζαβάρα από τη ΝΔ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ, να κάνουν λόγο για βαριά προσβολή τους κράτους δικαίου.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι για το αίτημα της Επιτροπής Θεσμών θα έπρεπε να αποφανθεί το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και όχι η κ. Θάνου.

Κατά τα άλλα, η κ. Τσατάνη επέμεινε να επαναλαμβάνει ότι «γίνεται εναντίον της ένας άγριος πόλεμος», ωστόσο, «είναι καθαρή, δεν φοβάται και γι' αυτό στέκεται όρθια».

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, εάν η τηλεφωνική συνομιλία της με τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι καταγεγραμμένη σε υλικό φορέα, η κ. Τσατάνη ανέφερε: «Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Αυτά είναι θέματα έρευνας αξιόποινων πράξεων. Ο κ. υπουργός δεν έχει διαψεύσει, ούτε επιβεβαιώσει το περιεχόμενό της. Ναι, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και επιφυλάσσομαι να τα καταθέσω στα αρμόδια όργανα».

Την έντονη αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών προκάλεσε ο ισχυρισμός της εισαγγελέως εφετών ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του, της έτεινε το χέρι και της είπε: «Γύρνα, άμεσα, τη δικογραφία πίσω».

«Υπάρχουν πρακτικά εδώ. Και έχετε απαντήσει διαφορετικά… », σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Είμαι συνεπής στις απαντήσεις μου… », αντέτεινε η κ. Τσατάνη.

«Ποτέ δεν είπατε στην Επιτροπή ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος σας είπε "πήγαινέ την τώρα πίσω τη δικογραφία". Δεν έχετε καταθέσει τέτοιο πράγμα εδώ», της απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Τα μέλη της Επιτροπής θα συνεδριάσουν προκειμένου να εξετάσουν και να αποφασίσουν για την κατ' αντιπαράσταση εξέταση της κ. Τσατάνη με τα πρόσωπα που έχει ζητήσει.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή