Ντέιβιντ Κάμερον: Κάποτε ήμουν το μέλλον. Παραμείνετε κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ντέιβιντ Κάμερον: Κάποτε ήμουν το μέλλον. Παραμείνετε κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση
In this grab taken from video British Prime Minister David Cameron, centre, smiles, during his final session of prime minister's questions at the House of Commons, in London, Wednesday, July 13 2016. He joked that his afternoon schedule
In this grab taken from video British Prime Minister David Cameron, centre, smiles, during his final session of prime minister's questions at the House of Commons, in London, Wednesday, July 13 2016. He joked that his afternoon schedule
ASSOCIATED PRESS

Το χειροκρότημα των βουλευτών των Συντηρητικών και άλλων κομμάτων δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς απαντούσε στις τελευταίες του «Ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό» (PMQ- Prime Minister's Questions) την Τετάρτη.

Στην τελευταία του δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ως πρωθυπουργός, είπε πως «κάποτε ήμουν το μέλλον». Έχοντας δίπλα του τη διάδοχό του, Τερέζα Μέι, και τον επί μακρόν σύμμαχό του, Τζωρτζ Όσμπορν, ο Κάμερον, εμφανώς πιο χαλαρός, πέρασε το τελευταίο του ημίωρο στο συγκεκριμένο βήμα ανταλλάσσοντας αστεία με τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Στις τελευταίες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε στους βουλευτές πως θα του έλειπε ο «βρυχηθμός του κοινού» και τα «καρφιά της αντιπολίτευσης».

«Αλλά σας εύχομαι τα καλύτερα. Και όταν λέω σας εύχομαι τα καλύτερα, δεν εννοώ απλά τα καλύτερα στη νέα πρωθυπουργό σε αυτό το βήμα, ή απλά σε αυτούς που υπερασπίζονται το μανιφέστο που βοήθησα να στηθεί. Εννοώ σε όλους σας. Επειδή οι άνθρωποι έρχονται εδώ με μεγάλο πάθος για τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν. Έρχονται με μεγάλη αγάπη για τις περιφέρειες που εκπροσωπούν. Και επίσης εύχομαι τα καλύτερα σε αυτό το μέρος. Ναι, μπορούμε να είμαστε πολύ σκληροί, και να δοκιμάζουμε και να αμφισβητούμε ίσως περισσότερα από άλλες χώρες, αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι και θα έπρεπε να το συνεχίσουμε. Ελπίζω να το συνεχίσετε αυτό. Και θα σας υποστηρίζω όσο το κάνετε».

Ο Κάμερον συμπλήρωσε ότι «μπορείτε να επιτύχετε πολλά πράγματα στην πολιτική. Μπορείτε να καταφέρετε πολλά και αυτό, εν τέλει, η υπηρεσία προς τα κοινά, το εθνικό συμφέρον, με αυτό έχουμε να κάνουμε. Τίποτα δεν είναι αδύνατον εάν αποφασίσετε να το κάνετε. Άλλωστε, όπως είχα πει κάποτε, ήμουν κάποτε το μέλλον».

Απευθυνόμενος στην Τερέζα Μέι, την προέτρεψε να κρατήσει τη Βρετανία κοντά στην Ε.Ε, ακόμα και αν αναλαμβάνει το έργο της υλοποίησης του Brexit. «Η συμβουλή μου στη διάδοχό μου, που είναι μια λαμπρή διαπραγματεύτρια, είναι ότι θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά στην Ε.Ε. μπορούμε, προς όφελος του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας. Το Στενό της Μάγχης δεν θα γίνει μεγαλύτερο αφού βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτή είναι η σχέση την οποία θα έπρεπε να επιδιώξουμε».

Τα αστεία

Δεν έλειψε το χιούμορ από τις τελευταίες δηλώσεις του Κάμερον, διαβεβαιώνονας πως αγαπά τον Λάρι τον γάτο της Ντάουνινγκ Στριτ και επαινώντας την επιμονή του Τζέρεμι Κόρμπιν να παραμείνει επικεφαλής του κόμματός του παρά τις προσπάθειες βουλευτών να τον ρίξουν (μάλιστα, τον παρομοίασε με τον Μαύρο Ιππότη των «Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» των Μόντι Πάιθονς, λέγοντας ότι όσα χτυπήματα και αν έχει δεχτεί, συνεχίζει λέγοντας απλά ότι πρόκειται απλά για «επιφανειακό τραύμα»). Επίσης, προσποιήθηκε αμερικανική προφορά (αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης), και άσκησε χιουμοριστική κριτική στους Εργατικούς για τις προσπάθειες να ρίξουν τον Κόρμπιν. «Εμείς το έχουμε βρει: Παραίτηση, υποψηφιότητα, διαγωνισμός, στέψη. Αυτοί δεν έχουν βρει ακόμα ποιοι είναι οι κανόνες. Αν ανεβούν στην εξουσία θα χρειαστούν καναν χρόνο για να αποφασίσουν ποιος θα πάει πού».

(με πληροφορίες από Reuters, Huffington Post UK)

Δημοφιλή