Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εισέρχονται στην τελική ευθεία επιλογής των υποψηφίων αντιπροέδρων

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εισέρχονται στην τελική ευθεία επιλογής των υποψηφίων αντιπροέδρων
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton and Senator Bernie Sanders embrace during a campaign rally where Sanders endorsed Clinton in Portsmouth, New Hampshire, U.S., July 12, 2016. REUTERS/Mary Schwalm TPX IMAGES OF THE DAY
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton and Senator Bernie Sanders embrace during a campaign rally where Sanders endorsed Clinton in Portsmouth, New Hampshire, U.S., July 12, 2016. REUTERS/Mary Schwalm TPX IMAGES OF THE DAY
Mary Schwalm / Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του αντιπροέδρου του σε προεκλογική εκδήλωση που θα διοργανωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι υποψήφιοι

Μεταξύ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία του Τραμπ είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς, ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, αλλά και ο συνταξιούχος υποστράτηγος Μάικλ Φλιν, σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ, αλλά και πηγές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

“Έχουμε καταλήξει σε πέντε υποψηφιότητες,” δήλωσε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Πενς παρουσίασε χθες τον Τραμπ, σε προεκλογική εκδήλωση που έγινε στην Ιντιάνα. “Δε γνωρίζω αν θα είναι ο κυβερνήτης σας ή ο επόμενος αντιπρόεδρος. Ποιος ξέρει;” αναρωτήθηκε ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκδήλωσης.

Τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο συνοδεύουν στις προεκλογικές εμφανίσεις του τόσο ο Γκίνγκριτς όσο και ο Κρίστι.

Το Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπου ο Τραμπ αναμένεται να λάβει επίσημα το προεδρικό χρίσμα, αρχίζει τη Δευτέρα στο Κλίβελαντ.

Τζέιμς Σταυρίδης

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον εξετάζει το ενδεχόμενο αντιπρόεδρός της να είναι ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής του Reuters, η οποία γνωρίζει τη διαδικασία.

Ο Σταυρίδης είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Διπλωματικών Σπουδών Fletcher του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη, ενώ έχει διατελέσει ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

“Ο ναύαρχος Σταυρίδης είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της γενιάς του,” δήλωσε η Μισέλ Φλούρνοϊ, πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. “Είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ικανότητες και ακεραιότητα, ενώ έχει ιδιαίτερο ταλέντο ηγεσίας. Διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα, ώστε να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό στις υψηλότερες θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης,” δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις που ενδεχόμενα διεξάγονται, όπως επίσης και ο ίδιος ο Σταυρίδης. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η επιλογή του ναύαρχου για την αντιπροεδρία από τη Χίλαρι Κλίντον είναι μια πιθανή εξέλιξη, καθώς οι δυο τους έχουν συνεργαστεί όταν εκείνος υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ κι εκείνη ήταν στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Σε παλαιότερη προσφώνησή του για την Κλίντον, ο Σταυρίδης είχε πει: “Η Κλίντον κάνει δουλειά για 2, για 20 για 200 ανθρώπους με την ενέργεια που έχει, με τον ενθουσιασμό της, αλλά και την αστείρευτη αποφασιστικότητά της να βελτιώσει τον κόσμο μας”.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας σύγχρονης διάστασης για τη διεθνή ασφάλεια, η οποία στηρίζεται στην οικοδόμηση γεφυρών, κι όχι τοίχων, συμβαδίζοντας με τη ρητορική που εκφράζει η Χίλαρι Κλίντον για τα ζητήματα της διεθνούς διπλωματίας.

Στρατιωτική διάσταση

Ο ναύαρχος ήταν στο επιτελείο στελεχών του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου, κατά τα πρώτα χρόνια των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Το σημείο αυτό, της στρατιωτικής καριέρας του ναυάρχου, αναμένεται ότι θα προκαλέσει τον οξύ πολιτικό σχολιασμό του Ντόναλντ Τραμπ που ασκεί κριτική στην Κλίντον γιατί ως γερουσιαστής ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Ιράκ, το 2003, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος να εντοπίζεται στο οικονομικό κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων για την αμερικανική οικονομία..

Ένα άλλο σημείο πολιτικής τριβής αναμένεται να είναι η αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή του αμερικανικού Πενταγώνου το 2012, καθώς ο Σταυρίδης είχε χρησιμοποιήσει κυβερνητικό αεροσκάφος, χωρίς να έχει λάβει προηγούμενη έγκριση. Τελικά ο Σταυρίδης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο Σταυρίδης θα προσθέσει μία στρατιωτική διάσταση στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, παράλληλα με το ενδεχόμενο επιλογής του υποστράτηγου Φλιν για την αντιπροεδρία του Τραμπ.

Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Τιμ Κέιν

Όπως έγινε γνωστό, στη λίστα πιθανών αντιπροέδρων της Χίλαρι Κλίντον συμπεριλαμβάνονται επίσης οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη και Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια.

Η Γουόρεν συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον στο Οχάιο, τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Κλίντον αναμένεται να εμφανιστεί μαζί με τον Κέιν αύριο στη Βιρτζίνια. Το προεκλογικό επιτελείο της δεν έχει επιβεβαιώσει εάν η Γουόρεν ή ο Κέιν βολιδοσκοπούνται επίσημα ως υποψήφιοι αντιπρόεδροι.

Προβάδισμα 13 μονάδων στην Κλίντον

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Reuters / Ipsos) που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Χίλαρι Κλίντον έχει διευρύνει την ποσοστιαία διαφορά της κατά 13 μονάδες από τον Ντόναλντ Τραμπ, έναντι διαφοράς 10 μονάδων στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 8ης-12ης Ιουλίου, έδειξε ότι ποσοστό 46% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την Κλίντον έναντι ποσοστού 33% που υποστηρίζουν τον Τραμπ. Ποσοστό 21% των συμμετεχόντων δεν υποστηρίζουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους.

Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων προσπαθούν να καταλήξουν στην επιλογή των υποψήφιων αντιπροέδρων καθώς εισέρχονται στην τελική ευθεία πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών συνεδρίων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, που θα κληθούν να επικυρώσουν τις προεδρικές υποψηφιότητες.

Δημοφιλή