Νέο τροχαίο με αυτοκίνητο της Tesla που ήταν στον αυτόματο πιλότο

Νέο τροχαίο με αυτοκίνητο της Tesla που ήταν στον αυτόματο πιλότο
The Tesla Model X car is test driven at the company's headquarters Tuesday, Sept. 29, 2015, in Fremont, Calif. Tesla's Model X â one of the only all-electric SUVs on the market â was officially unveiled Tuesday night near the company's California factory. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
The Tesla Model X car is test driven at the company's headquarters Tuesday, Sept. 29, 2015, in Fremont, Calif. Tesla's Model X â one of the only all-electric SUVs on the market â was officially unveiled Tuesday night near the company's California factory. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
ASSOCIATED PRESS

Η Tesla Motors – η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτροκίνητων του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ- παραδέχτηκε ότι η λειτουργία αυτόματου πιλότου ήταν ενεργοποιημένη σε τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα την Κυριακή, ενώ ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος σχετικά με άλλο τροχαίο, που είχε σημειωθεί τον Μάιο, στο οποίο ο οδηγός είχε χάσει τη ζωή του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο οδηγός αυτή τη φορά επέζησε, και η εταιρεία υποστηρίζει πως ο αυτόματος πιλότος δεν χρησιμοποιούνταν σωστά- ωστόσο οι έρευνες για το προαναφερθέν δυστύχημα (του Μαΐου) είναι ακόμα σε εξέλιξη, και πολλοί το αποδίδουν στη λειτουργία autopilot του οχήματος.

Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, τόνισε πως η Tesla δεν σχεδιάζει απενεργοποίηση/ απόσυρση του αυτόματου πιλότου και δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η εταιρεία του σύντομα θα προβεί σε ανακοίνωση με οδηγίες σχετικά με το πώς οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ακόμη, σε tweet του ανέφερε ότι δεν πειράζει την εταιρεία να δέχεται κριτική για θέματα ασφαλείας, καθώς «είναι το σωστό».

Επίσης, η εταιρεία έχει υποστηρίξει πως οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον αυτόματο πιλότο είναι πιο ασφαλείς από στατιστικής πλευράς από αυτούς που δεν τον χρησιμοποιούν καθόλου.

Στο νέο περιστατικό, κοντά στο Κάλντγουελ της Μοντάνα, ένα Model X χτύπησε ξύλινες μπάρες κατά μήκος ενός δρόμου διπλής κατεύθυνσης σε βουνό. «Το όχημα ήταν σε κίνηση σε έναν ορεινό δρόμο όπου δεν υπήρχε διαχωριστική γραμμή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα με το autosteer ενεργοποιημένο» είπε εκπρόσωπος στο BBC, αναφερόμενος στο autosteering του αυτόματου πιλότου.

«Τα δεδομένα υποδεικνύουν πως τα χέρια του οδηγού δεν ήταν στο τιμόνι, καθώς δεν ανιχνεύτηκε άσκηση δύναμης σε αυτό για πάνω από δύο λεπτά, αφού το autosteer ήταν ενεργοποιημένο- ακόμα και μία μικρή ποσότητα δύναμης, όπως ένα χέρι που ακουμπά στο τιμόνι, ανιχνεύεται. Αυτό έρχεται ενάντια στους όρους χρήσης οι οποίοι συμφωνούνται...και την ενημέρωση που εμφανίζεται στα όργανα κάθε φορά που ενεργοποιείται. Καθώς οι συνθήκες στον δρόμο γίνονταν όλο και πιο δύσκολες, το όχημα ξανά προειδοποίησε τον οδηγό ότι πρέπει να βάλει τα χέρια του στο τιμόνι. Δεν το έκανε, και λίγο μετά το όχημα συγκρούστηκε με στύλο στην άκρη του δρόμου».

Σύμφωνα με το CNN, το όχημα έχασε τον έναν από τους τροχούς του στη σύγκρουση, αλλά δεν υπήρξε τραυματισμός του οδηγού ή του επιβάτη. Όπως αναφέρθηκε, ο οδηγός (γνωστός μόνο ως «Πανγκ») είπε σε αστυνομικό πως οι προειδοποιήσεις του αυτοκινήτου ήταν στα αγγλικά, αλλά ο ίδιος μιλούσε μόνο μανδαρίνικα. Πάντως, ο ίδιος λέει ότι δεν είναι σίγουρος για το αν έφταιγε ο ίδιος ή ο αυτόματος πιλότος για το ατύχημα.

Όπως αναφέρει το CNN, ένα άλλο ατύχημα έλαβε χώρα και την 1η Ιουλίου, με Tesla Model X να αναποδογυρίζει σε δρόμο της Πενσιλμβάνια, Όπως είπε στο CNNMoney ο κάτοχός του, Άλμπερτ Σκαγκλιόνε, 77 ετών, είχε ενεργοποιημένο τον αυτόματο πιλότο, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Δημοφιλή