7 επιστημονικοί τρόποι για να ξεπεράσετε τον /την πρώην σας

7 επιστημονικοί τρόποι για να ξεπεράσετε τον /την πρώην σας
Getty Images

Οι χωρισμοί είναι πάντοτε δύσκολοι, ανεξάρτητα με το ποιου ήταν η απόφαση.

Δεν έχει σημασία αν το περιμένατε, αν καταλαβαίνατε ότι κάτι δεν πάει καλά ή γνωρίζατε ότι αυτό πρέπει να γίνει, η αγωνία και η στεναχώρια είναι πάντα αληθινή.

Μπορεί ένα κουτί παγωτό να απαλύνει για λίγο τον πόνο σας, αλλά υπάρχουν και μερικοί επιστημονικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την διαδικασία του χωρισμού και να ξεπεράσετε πιο εύκολα τον/την πρώην σύντροφό σας.

1. Ακούστε λυπητερή μουσική

Υπάρχει λόγος που η Adele έχει τόσο μεγάλο κοινό. Η έρευνα έχει δείξει ότι στον εγκέφαλο αρέσει η λυπητερή μουσική. Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε το 2014 διαπίστωσε ότι η θλιμμένη μουσική μπορεί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα, όπως η ηρεμία, κάτι που δικαιολογεί γιατί μας αρέσει να ακούμε τέτοιου είδους μουσική.

2. Αναλογιστείτε τον χωρισμό σας

Είναι μεγάλος πειρασμός να βάλετε τον/την πρώην σας σε ένα μακρινό κουτάκι του μυαλού σας και να μην τους ξανασκεφτείτε ποτέ, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι λίγος χρόνος για να σκεφτεί κανείς σχετικά με τον χωρισμό του είναι απαραίτητος. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι όσοι σκέφτονται τα κίνητρα που οδήγησαν στον χωρισμό το αποδέχτηκαν πιο εύκολα.

3. Κάντε παρέα με τον/την καλύτερό/ή σας φίλο/η

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρέα με τον καλύτερό σας φίλο μειώνει το άγχος.

4. Επικεντρωθείτε στα θετικά και αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει

Μήπως είχατε βαρεθεί να τσακώνεστε συνέχεια; Σας είχε λείψει να βγαίνετε με τους φίλους σας; Επικεντρωθείτε στα θετικά του χωρισμού.

5. Σκεφτείτε τον/την επόμενο/η

Έρευνα που έγινε στο 2014 διαπίστωσε ότι όσοι βρήκαν κάποιον νέο μετά τον χωρισμό, ακόμα κι αν δεν ήταν κάποια σοβαρή σχέση, ένιωθαν καλύτερα από αυτούς που παρέμειναν χωρίς σχέση. Η παγίδα, ήταν ότι η επόμενη σχέση έπρεπε να γίνει 7 μήνες μετά τον χωρισμό για να έχει θετικά αποτελέσματα.

6. Δοκιμάστε κάτι καινούριο

Το καλό με τον χωρισμό είναι ότι σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον εαυτό σας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο μένει κανείς σε μία σχέση, τόσο περισσότερο χάνει την ταυτότητά του. Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο για να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες και να γίνετε περισσότερο περιπετειώδεις.

7. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Το κλισέ «ο χρόνος τα γιατρεύει όλα» δεν υπάρχει άδικα. Τίποτα δεν είναι πιο βοηθητικό μετά από έναν χωρισμό, από τον χρόνο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.