Πώς οι αυστραλιανές αρχές ξεσκέπασαν το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας

Πώς οι αυστραλιανές αρχές ξεσκέπασαν το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας
Hands writing on a laptop an night
Hands writing on a laptop an night
Deux via Getty Images

Τους τρόπους με τους οποίους οι αυστραλιανές αρχές ξεδίπλωσαν το νήμα που οδήγησε σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του η βρετανική Guardian.

Πριν λίγους μήνες, στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων φιγούραρε η φωτογραφία του Ρίτσαρντ Χακλ, ενός 30χρονου Βρετανού ιεραπόστολου που κακοποίησε εκατοντάδες παιδιά σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας. Ο Χακλ θεωρείται ο «χειρότερος παιδεραστής» στην ιστορία της χώρας, ενώ είχε εκδώσει και το «εγχειρίδιο του παιδόφιλου» στο οποίο εξηγούσε πως κατάφερνε να παραμένει ασύλληπτος.

Μόνο που ο Χακλ αυτή τη στιγμή εκτίει 22 ποινές ισόβιας κάθειρξης στην πατρίδα του, χάρη στις πολύμηνες έρευνες του σώματος «Άργος» από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στο Μπρίσμπεϊν. Το «Άργος» κατάφερε να στη μεγαλύτερη μυστική ιστοσελίδα διαμοιρασμού υλικού παιδικής πορνογραφίας, παίρνοντας τον έλεγχο του λογαριασμού του παιδόφιλου Σάνον ΜακΚουλ.

Έκτοτε, τα μέλη του σώματος συνομιλούσαν με χρήστες, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Χακλ, και αναζητούσαν στοιχεία στις αποτρόπαιες φωτογραφίες που θα τους οδηγούσαν στους δράστες. Οι ετικέτες σε προϊόντα τροφίμων, οι αρχιτεκτονική των κτιρίων, λεπτομέρειες στο φόντο των φωτογραφιών μπορούσαν να δώσουν στις αρχές απαντήσεις για την τοποθεσία που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες ή για την ταυτότητα του δράστη.

Ο Χακλ ταυτοποιήθηκε όταν σε μια φωτογραφία οι αρχές είδαν το μοντέλο φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιούσε. Οι αστυνομικοί γνώριζαν ήδη από άλλα στοιχεία ότι ο ίδιος ενεργούσε σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας. Αναζητώντας λοιπόν φωτογραφίες από την νοτιανατολική Ασία στις πλατφόρμες Flickr και TrekEarth που τραβήχτηκαν με το συγκεκριμένο μοντέλο της Olympus, οι αρχές εντόπισαν -νόμιμες- φωτογραφίες παιδιών από την Καμπότζη, το Βιετνάμ και το Λάος.

Τα μέλη του σώματος «Άργος» εντόπισαν μια διεύθυνση e-mail σε αυτές τις φωτογραφίες που τους οδήγησε σε άλλες ιστοσελίδες. Σε μία από αυτές, ο χρήστης είχε ένα παρόμοιο όνομα με εκείνο που χρησιμοποιούσε ο παιδόφιλος στην μυστική ιστοσελίδα παιδικής πορνογραφίας.

Έπειτα από πολύωρες έρευνες, οι αρχές οδηγήθηκαν στην ιστοσελίδα ενός φωτογραφικού στούντιο με το όνομα «Huckool Photography Productions». Αυτό βρισκόταν στην Μαλαισία και είχε λινκαριστεί στην σελίδα του Χακλ στο Facebook. Όταν οι αρχές μπήκαν στο προφίλ του, είδαν φωτογραφίες του ίδιου με μερικά από τα παιδιά που είχε κακοποιήσει ο άγνωστος παιδόφιλος της μυστικής ιστοσελίδας. Και κάπως έτσι οι αρχές έλυσαν τον γρίφο.

Με παρόμοιες μεθόδους οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη και άλλων παιδεραστών, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και σε άλλες συλλήψεις. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η ιστοσελίδα -η ονομασία της οποίας δεν αποκαλύπτεται για την αποτελεσματική συνέχιση των ερευνών- είχε βάση το Τορόντο του Καναδά, όμως, καθώς οι περισσότεροι χρήστες βρίσκονταν στην Αυστραλία, τις έρευνες ξεκίνησαν οι αυστραλιανές αρχές. Οι χρήστες που παραμένουν ασύλληπτοι είναι οκτώ.

Δημοφιλή