Tina Fey: Η Ελληνίδα «Σάρα Πέιλιν» που λατρεύουν στις ΗΠΑ

Tina Fey: Η Ελληνίδα «Σάρα Πέιλιν» που λατρεύουν στις ΗΠΑ
Tina Fey attends Tribeca Talks Storytellers during the 2016 Tribeca Film Festival at BMCC Tribeca Performing Arts Center on Tuesday, April 19, 2016, in New York. (Photo by Charles Sykes/Invision/AP)
Tina Fey attends Tribeca Talks Storytellers during the 2016 Tribeca Film Festival at BMCC Tribeca Performing Arts Center on Tuesday, April 19, 2016, in New York. (Photo by Charles Sykes/Invision/AP)
Charles Sykes/Invision/AP

Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στα τηλεοπτικά δρώμενα και η Ελληνοαμερικανίδα που χαρίζει καθημερινά γέλιο στους Αμερικανούς. Η Tina Fey αποτελεί ένα από τα ονόματα που μπαίνουν συχνότερα στο παραθυράκι αναζήτησης του YouTube, αλλά και το πρόσωπο που συμπαρασύρει εκατομμύρια γυναίκες προς την κορυφή.

Ευφυέστατη κωμικός, ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας και παραγωγός, με ελληνική καταγωγή. Στο βιογραφικό της μετρά ήδη ένα βραβείο Έμμυ, για την τηλεοπτική σειρά «30 Rock», ενώ η φήμη της εξαπλώθηκε παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο 2008, παρωδώντας ακόμη και την Ρεπουμπλικανή υποψήφια για την Αντιπροεδρία, Σάρα Πέιλιν. Γνωστή για τις εμφανίσεις της στις σειρές «Mean Girls» και «Saturday Night Live», η Tina Fey έχει πετύχει να είναι σήμερα μία από τις πιο αναγνωρισμένες γυναίκες στη showbiz και το πρόσωπο που κατορθώνει καθημερινά να βρίσκεται στο προσκήνιο με την ξεχωριστή σάτιρά της.

Η Elizabeth Stamatina Fey, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1970, στο Upper Derby της Pensylvania των ΗΠΑ. Μητέρα της είναι η Ζηνοβία Ξενάκη και πατέρας της ο Donald Fay. Σπούδασε υποκριτική στο University of Virginia και έκανε το συγγραφικό και υποκριτικό ντεμπούτο της το 1995, στη θρυλική εκπομπή «Saturday Night Live». Για την ακρίβεια, έκανε πολλά περισσότερα από αυτό: Έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του SNL στα χρονικά της εκπομπής.

Πίσω από το χιούμορ και το γέλιο της όμως κρύβεται μια πολύ διαφορετική ιστορία… Στα 5 της χρόνια, η Tina δέχθηκε επίθεση από άγνωστο άντρα ενώ βρισκόταν στην πίσω αυλή του σπιτιού της, ο οποίος τη μαχαίρωσε στο πρόσωπο, αφήνοντάς της τη χαρακτηριστική ουλή που έχει μέχρι σήμερα. Η Fey όμως δεν άφησε αυτό το τραυματικό γεγονός να επηρεάσει τη ζωή της. Όπως, δεν άφησε ποτέ κανέναν να την υποβιβάσει επειδή ήταν "φυτό" στο σχολείο ή ένα "άγαρμπο" κορίτσι με παχιά φρύδια και σπυράκια. Όταν εδραίωσε τη θέση της στο SNL, άρχισε να αναπτύσσει τη δυναμική εικόνα που έχει καθιερωθεί σήμερα, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι της συγγραφής και του δημιουργικού τμήματος της σειράς. Στο πλαίσιο αυτό, της συγγραφής και της δημιουργίας, δε φοβήθηκε ποτέ να εκφράσει δημόσια την άποψή της υπό τη μορφή σατιρικών σκετς για θέματα πολιτικής, πολιτισμού, παιδείας και φεμινισμού.

Αυτή η δύναμη του χαρακτήρα της, η γενναιότητα και η αποφασιστικότητα στο να κυνηγήσει τα όνειρά της, παρά τα όποια εμπόδια, είναι ήδη αρκετοί λόγοι που κάνουν ολόκληρο τον κόσμο να υποκλίνεται στο ταλέντο της.

Όταν όμως μιλάμε για την Tina Fey, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τους επιπρόσθετους λόγους που την έκαναν διάσημη και αγαπητή από εκατομμύρια κόσμου.

Ένας από αυτούς, που βοήθησαν στην εκτόξευση της διασημότητας και της παγκόσμιας αναγνώρισής της, ήταν η δημιουργία της αξέχαστης τηλεοπτικής σειράς «30 Rock». Η σειρά-πνευματικό παιδί της, αποτελούσε ουσιαστικά μια πιο κωμική απεικόνιση της δικής της ζωής ως συγγραφέα του SNL. Παρ' ότι οι πρώτες κριτικές ήταν χλιαρές, στην πορεία το «30 Rock» κατάφερε να κερδίσει μια πλειάδα βραβείων Emmy και να αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς. Έγινε μία από τις καλύτερες κωμικές σειρές στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης και αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης για πολλές άλλες που ακολούθησαν.

Σαν ηθοποιός, έπαιξε σε πολλές ταινίες με κορυφαία το «Mean Girls», όπου επιμελήθηκε και το σενάριο, το οποίο βασίστηκε στα προσωπικά βιώματά της ως μαθήτρια. Η ταινία έγινε τεράστια επιτυχία και θεωρείται πλέον "κλασική" στο συγκεκριμένο είδος. Το 2011 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Bossypants», ένα ξεκαρδιστικό και ταυτόχρονα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους New York Times.

«Ο λόγος για τον οποίο ήθελα πάντα να γίνω κωμικός είναι γιατί στην εφηβεία μου δεν ήμουν και το ωραιότερο κορίτσι. Πίστευα ότι θα κέρδιζα τα αγόρια αν ήμουν αστεία. Δεν το πιστεύω πια»

Η γνωριμία της με την έτερα συναρπαστική γυναίκα του Hollywood, Amy Poehler, και η αδερφική σχέση που ανέπτυξαν, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από τις κάμερες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργική διαδικασία που ακολουθούσε μέχρι τότε η Tina Fey. Μαζί, Fey και Poehler δημιούργησαν ένα αχτύπητο δίδυμο που σάρωνε σε ό,τι κι αν έκανε, ενώ και οι δυο τους έγιναν δύο από τα σημαντικότερα γυναικεία είδωλα της σύγχρονης εποχής, εμπνέοντας πολλά νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Με την τελευταία της δουλειά, την σειρά του Netflix «Unbreakable Kimmy Schmidt», η Fey έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στον κόσμο της showbiz, δημιουργώντας έναν αξιολάτρευτο, αλλά και άκρως δυναμικό γυναικείο χαρακτήρα που διψά για ζωή και υπερπηδά το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, χωρίς να χάνει ποτέ την αισιοδοξία της και την αίσθηση του χιούμορ της.

Και αυτός τελικά είναι και o πιο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο η (Σταμα)Tina Fey κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές μας και να γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα στο Hollywood. Είναι μια γυναίκα που δεν το έβαλε ποτέ κάτω, δεν πρόδωσε ποτέ τα “πιστεύω” της και κυνήγησε τα όνειρά της μέχρι να τα δει να παίρνουν σάρκα και οστά. Πίστεψε στο ταλέντο της και φρόντισε να το καλλιεργήσει, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να δημιουργήσει ένα σχεδόν δικό της είδος κωμωδίας που λατρεύτηκε από τον κόσμο και ενέπνευσε νέες γενιές κωμικών και δημιουργών.

Δημοφιλή