Τροχοπέδη της οικονομίας το ελληνικό δημόσιο. Αναποτελεσματικότητα, γραφειοκρατία, διαφθορά, τα χαρακτηριστικά του

Τροχοπέδη της οικονομίας το ελληνικό δημόσιο. Αναποτελεσματικότητα, γραφειοκρατία, διαφθορά, τα χαρακτηριστικά του
Eurokinissi

Ζοφερά είναι τα στοιχεία για το ελληνικό δημόσιο όπως προκύπτουν από έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ οι χώρες που έχουν πιο αποδοτικούς δημόσιους τομείς τείνουν να έχουν συγκριτικά υψηλότερη επίδραση των δημοσίων επενδύσεων στην οικονομική τους μεγέθυνση. Ωστόσο από την έρευνα προκύπτει πως το ελληνικό δημόσιο είναι ουραγός, αφού καταγράφει την 4η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, βάσει μιας σειράς από κριτήρια αξιολόγησης.

Ειδικότερα η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο θέσεις κάτω από τη Βουλγαρία σε αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, ενώ εξαιρετικά κακές επιδόσεις καταγράφονται και στο μέτωπο της διαφθοράς και της οικονομικής σταθερότητας. Οι θέσεις που καταλαμβάνει η Ελλάδα σ' αυτούς τους δύο τομείς είναι η 4η και η 2η θέση από το τέλος, αντιστοίχως.

Μόνο στον δείκτη υποδομών, η χώρα κατέχει κάπως καλύτερη θέση (12η από το τέλος).

Στην πρώτη τετράδα των κρατών με το πιο αποδοτικό Δημόσιο βρίσκονται η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Γερμανία, ενώ στις τελευταίες θέσεις, μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβακία.

Συμπερασματικά οι θέσεις που καταλαμβάνει η χώρα μας επηρεάζουν αρνητικά την προσέλκυση επενδύσεων και κατά προέκταση την οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι όπως φαίνεται και από τον ανωτέρω πίνακα εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα της Ελλάδας στον τομέα της εκπαίδευσης καθώς κατέχει την 1η θέση πανευρωπαϊκά. Όμως στην μελέτη εκφράζεται ο προβληματισμός στο κατά πόσο τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Δημοφιλή