Απειλείται με διαγραφή από την UNESCO το φαράγγι της Σαμαριάς

Απειλείται με διαγραφή από την UNESCO το φαράγγι της Σαμαριάς
GREECE - JUNE 08: Samaria gorge, Samaria national park, Crete, Greece. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
GREECE - JUNE 08: Samaria gorge, Samaria national park, Crete, Greece. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
basimich via Getty Images

Με διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO απειλείται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO, Μιχάλης Σκούλλος.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Ήδη το Πρόγραμμα MAB (Man and the Biosphere) της UNESCO, έχει προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν στα κριτήρια του Παγκόσμιο Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας, και κυρίως στη διαμόρφωση προστατευτικών ζωνών στην περιοχή. Αλλιώς είναι πιθανή η διαγραφή του φαραγγιού της Σαμαριάς από την UNESCO.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO, Μιχάλης Σκούλλος, έχει ενημερώσει ήδη το ΥΠΕΚΑ με επιστολές ενημερώνοντας για τις απαιτήσεις του προγράμματος MAB / UNESCO και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή των συστάσεων και τήρηση των κανόνων. Τις επιστολές δημοσιεύει το Flashnews.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τον κ. Σκούλλο, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Σαμοθράκη για την προώθηση της ένταξής της στον κατάλογο των περιοχών MAB (απόθεμα βιόσφαιρας της Unesco) -όπου ανήκει και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Όπως μας διευκρίνισε ευθύς εξαρχής, δεν γνωρίζει πως διέρρευσαν οι επιστολές αυτές, ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θα πρέπει να γίνει η νομική κατοχύρωση των περιοχών Natura και επίσης της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον υφιστάμενο Δρυμό. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο ώστε να συνεχίσουν να βρίσκονται στον κατάλογο των αποθεμάτων βιόσφαιρας και να είναι μια από τις 650 περιοχές παγκοσμίως που συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα.

Λόγω ωστόσο της κωλυσιεργίας, κατά τον ίδιο, των αρμόδιων αρχών, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Όπως μας λέει αυτή η νομική κατοχύρωση δεν απαιτεί προεδρικό διάταγμα, αρκεί και μια υπουργική απόφαση, κάτι που το υπουργείο ακόμη δεν έχει κάνει. Δεν έχει καν λάβει απάντηση στις δύο επιστολές που έχει στείλει ενημερώνοντας για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Σημειώνεται ότι όπως φαίνεται και στα έγγραφα που δημοσιεύει το Flashnews προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO, ζητείται από τις αρχές:

  • να παράσχουν μια λύση για την απουσία ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα της «καρδιάς» του δρυμού (πρόκειται για δημιουργία ζωνών στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός των πόρων και ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που το MAB δεν διαπίστωσε να υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς)
  • να στείλουν στη γραμματεία αντίγραφο του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας.

Η προθεσμία μάλιστα που δίνουν για την αποστολή είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλή