Κι εκεί που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, ήρθε ένα Tinder για έργα τέχνης

Κι εκεί που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, ήρθε ένα Tinder για έργα τέχνης

Κάθεστε σε έναν καναπέ, στριμωγμένοι ανάμεσα σε άλλους φίλους σας, όλοι σας σκυμμένοι πάνω από τη φωτεινή οθόνη ενός iPhone, σαν τους ανθρώπους των σπηλαίων όταν συγκεντρώνονταν πάνω από μια φωτιά. Ακούγονται χαχανίσματα και μικρές στριγκλιές μαζί με επιφωνήματα του τύπου «Ίου, όχι!» και «Ω θεέ μου, ναι!», συνοδευόμενα από τον απαλό ήχο του δάχτυλου που κάνει swipe πάνω στην οθόνη.

Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στο κινητό, ωστόσο, δεν απεικονίζουν νέους άντρες και γυναίκες σε θελκτικές πόζες που ψάχνουν για μια «αρπαχτή» με κάποιον ή και για ένα πιθανό σύντροφο. Είναι έργα τέχνης που ανυπομονούν να κάνεις δεξί swipe για να τα αποκτήσεις.

Το Wydr, για το οποίο και ο λόγος, είναι μια νέα εφαρμογή σουηδικής προέλευσης η οποία περιγράφει τη λειτουργία της ως «ένα Tidner για την τέχνη». Όπως εξηγούν οι δημιουργοί της στο επίσημο site «Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά ο χρήστης με την τέχνη και προσφέροντάς του έναν εναλλακτικό τρόπο να εισχωρήσει στην αγορά της τέχνης, κάπως σαν το Tinder, γκρεμίζουμε τα παραδοσιακά εμπόδια και ανακαλύπτουμε εκ νέου τη σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον λάτρη της τέχνης».

Στο πρωτότυπο αυτό app μπορούν να λάβουν μέρος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας τα έργα τους στο Wydr μέσω του site τους. Οι τιμές των έργων, οι οποίες καθορίζονται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, κυμαίνονται από $56 μέχρι $64.000. Σύμφωνα με το Tech Crunch, μέχρι στιγμής πάνω από 400 καλλιτέχνες έχουν γίνει μέλη του Wydr.

Κάθε φορά που οι χρήστες ανοίγουν την εφαρμογή, μπορούν να κάνουν swipe δεξιά αν τους αρέσει το έργο που εμφανίζεται μπροστά τους, δημιουργώντας σταδιακά μια online γκαλερί από την οποία μπορούν να αγοράσουν αργότερα ό,τι θέλουν. Στόχος του app είναι να καταλάβει, με την πάροδο του χρόνου, τα γούστα του κάθε χρήστη και να επιμελείται τις προτάσεις που θα κάνει στον καθένα ώστε να ταιριάζουν στην αισθητική του. Η εφαρμογή ελπίζει, ίσως υπερβολικά φιλόδοξα, να γίνει η γκαλερί τέχνης για το 99% του κόσμου που θέλει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την τέχνη που αγαπά, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.

Το κατά πόσο είναι αξιόλογα τα έργα που εμπεριέχονται στην εφαρμογή είναι ένα άλλο θέμα, καθώς και το κατά πόσο ένα τέτοιο app θα καταφέρει, έστω και στο μέλλον, να αντικαταστήσει τα μουσεία και τις γκαλερί, από τη στιγμή που η εκτίμηση και απόλαυση της τέχνης προϋποθέτει πολλά περισσότερα από το να κοιτάζεις απλά μια φωτογραφία στην οθόνη του κινητού σου. Μέχρι να το μάθουμε αυτό, ωστόσο, μπορείτε να κατεβάσετε το Wydr στο κινητό σας (είναι δωρεάν) και να κρίνετε μόνοι σας. Μπορεί πάντα να βρείτε τον έρωτα της ζωής σας ή απλά, μια αρπαχτή.