Τα κινήματα και οι Οργανώσεις που θα διαμαρτυρηθούν στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Τα κινήματα και οι Οργανώσεις που θα διαμαρτυρηθούν στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών
FILE - In this Monday, July 11, 2016 file photo, Republican Presidential candidate Donald Trump answers a question during an interview after a rally in Virginia Beach, Va., Monday, July 11, 2016. (AP Photo/Steve Helber, File)
FILE - In this Monday, July 11, 2016 file photo, Republican Presidential candidate Donald Trump answers a question during an interview after a rally in Virginia Beach, Va., Monday, July 11, 2016. (AP Photo/Steve Helber, File)
ASSOCIATED PRESS

Ξεπερνούν τους 50.000 οι άνθρωποι που αναμένεται να παρευρεθούν στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που ξεκινά την Δευτέρα στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Μόνο που δεν είναι όλοι τους μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο εθνικό συνέδριο σχεδιάζουν να παρευρεθούν μέλη από διάφορα κινήματα και οργανώσεις υπέρ και κατά του επικρατέστερου υποψήφιου, Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζουμε ότι στις -κατά πολύ μικρότερες- προεκλογικές συγκεντρώσεις του μεγιστάνα, σημειώνονταν κατά καιρούς επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών του και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις «ρατσιστικές» και «ακραίες» προτάσεις του.

Ορισμένες από τις ομάδες που θα παρευρεθούν:

Οι αντίμαχοι του Τραμπ

Οι οργανώσεις «Συμμαχία για να σταματήσουμε τον Τραμπ» και «Πορεία στο Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο» γνωστοποίησαν ότι άτομα από τουλάχιστον 40 κινήματα ακτιβιστών κατά του υποψηφίου σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν έξω από το συνεδριακό κέντρο στο Κλίβελαντ.

«Παίρνουμε θέση ενάντια στις ρατσιστικές και αντι-μουσουλμανικές επιθέσεις του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, Τom Burke.

Μία από τις ομάδες που θα συμμετέχουν είναι το «Freedom Roast Socialist Organisation». Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι θα συμμετέχουν τουλάχιστον 100 μέλη της.

Οι υπέρμαχοι του Τραμπ

Λίγο πιο δίπλα από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα βρίσκονται οι «Πολίτες για τον Τραμπ» που, όπως ανακοίνωσαν, θα γιορτάσουν την απονομή του χρίσματος στον μεγιστάνα. Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη του κινήματος δηλώνουν ότι η συγκέντρωση ξεκίνησε για άλλο λόγο: για να διαμαρτυρηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί υποστηριχτές του φοβούνταν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσει την πορεία του Τραμπ και να δώσει το χρίσμα σε κάποιον άλλο. Έτσι οργάνωσαν αυτή την συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν κατά του κόμματος. Μόνο που τώρα όλα δείχνουν ότι ο δρόμος έχει ανοίξει για τον μεγιστάνα και η συγκέντρωση θα γίνει με στόχο τον εορτασμό της νίκης του στον προκριματικό γύρο των εκλογών.

Εκπρόσωπος του κινήματος είπε ότι αναμένονται 5.000 άτομα, όμως ο αριθμός θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 25.000.

Το κίνημα Black Lives Matter

Μετά τις απανωτές δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, το κίνημα Black Lives Matter αναμένεται να συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες έξω από το συνεδριακό κέντρο στο Κλίβελαντ.

«Αυτή η χώρα πρέπει να υπολογίσει την βία που έχουν υποστεί οι μαύροι από την στιγμή που τους έφεραν εδώ. Και είναι ανάγκη να γίνει ένα έθνος που σέβεται τις ζωές των μαύρων, πολιτικοί και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σαν τον Τραμπ δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι για πρόεδροι», δήλωσε μία από τους ιδρυτές του κινήματος, η Patrisse Cullors.

Οι αντίμαχοι των αμβλώσεων

Το κίνημα κατά των αμβλώσεων «Created Equal» που μάχεται για τα δικαιώματα των εμβρύων αναμένεται να συμμετάσχει επίσης στις συγκεντρώσεις στο Κλίβελαντ με στόχο να πείσουν τον επίσημο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να σταματήσει την χρηματοδότηση της οργάνωσης παροχής δωρεάν γυναικολογικών υπηρεσιών «Planned Parenthood».

Άλλα κινήματα

Άλλα κινήματα που θα συμμετάσχουν είναι το «Aids Healthcate Foundation» για την προστασία των ασθενών και φορέων Aids, το «Global Zero» με αίτημα την πυρηνική αφόπλιση και το αντικαπιταλιστικό πολιτικό κίνημα «New Black Panther». Στο σημείο αναμένεται να φτάσουν και πολλοί Λατινοαμερικανοί, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για το ποιόν των Μεξικανών και άλλων λαών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Δημοφιλή