Στο κλοιό της τρομοκρατίας η Νίκαια: Τουλάχιστον 80 νεκροί από επίθεση φορτηγού

Στο κλοιό της τρομοκρατίας η Νίκαια: Τουλάχιστον 80 νεκροί από επίθεση φορτηγού

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Λίγους μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 132 άνθρωποι, η Γαλλία ζει ακόμη μια μαύρη νύχτα μετά το μακελειό στη Νίκαια, όπου φορτηγό παρέσυρε πεζούς τη νύχτα της Εθνικής Εορτής της χώρας με τουλάχιστον 84 νεκρούς και 202 οι τραυματίες, 54 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην παραλία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Ο Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης. Η πρώην γυναίκα σύμφωνα με ππληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται προκειμένου να εξακριβωθούν τα κίνητρα του δράστη αλλά και εάν ο 31χρονος είχε ή όχι συνεργό.

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους. Ο οδηγός του φορτηγού άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί έγραψε στο Twitter ότι το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους», ενώ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο 31χρονος οδηγός του φορτηγού που είχε γεννηθεί στην Τυνησία, ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς ωστόσο, να έχει εντοπιστεί ή να είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε τα ξημερώματα στο Παρίσι, για να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και να συντονίσει την ομάδα η οποία συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από τη Νίκαια το απόγευμα προσπάθησε να μεταδώσει μηνύματα ενότητας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η Ιταλία θα ενισχύσει τους ελέγχους σε τρία οδικά σημεία διέλευσης προς την Γαλλία και στη σιδηροδρομική σύνδεση Ventimiglia. Από τη πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε νωρίτερα στο στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta: «Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων. Τέλος η Γερμανία ανέφερε ότι θα κλείσει τα σύνορα της με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο επικαλείται το i-Télé, η Γαλλία ερευνά το σπίτι του 31χρονού.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν για την επίθεση στη Νίκαια

Υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν την εκτόξευση πυροτεχνημάτων το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 100 άλλοι.

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη και άνανδρη» επίθεση στη Νίκαια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων.

Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Επίθεση στη Γαλλία

Δημοφιλή