Τσίπρας: Κάποιοι ήθελαν την Υγεία χώρο που ανθίζουν συμφέροντα. Πλήρως εξοπλισμένο ως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Τσίπρας: Κάποιοι ήθελαν την Υγεία χώρο που ανθίζουν συμφέροντα
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση άσκησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «κύματα», από τα οποία πέρασε το νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε το 2011 και θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, στηλιτεύοντας την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει εις βάρος του Δημοσίου. «Σήμερα ερχόμαστε να εγκαινιάσουμε ένα πραγματικό στολίδι», επεσήμανε και ευχαρίστησε τοπικούς φορείς και παράγοντες που πάλεψαν, προκειμένου τα ιδιωτικά συμφέροντα που ήθελαν αυτό το δημόσιο νοσοκομείο να λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα κάποιου ιδιώτη, ώστε να μην το πετύχουν.

«Πέντε χρόνια παραμένει αραχνιασμένο, με τον εξοπλισμό να σκουριάζει, γιατί άραγε; Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε χρόνια κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη. Πέντε χρόνια. Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να φάμε ψωμί, γι' αυτό ανοίγουμε και λειτουργούμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως από γιατρούς και προσωπικό. Πρόσθεσε, δε, ότι και ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού, που ακόμα δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, θα λειτουργήσουν σε λίγο διάστημα, ενώ οι γυναίκες του νησιού θα μπορούν να γεννούν εδώ και να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ταλαιπωρημένο χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι στέκεται σήμερα όρθιος χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες νοσηλευτών και γιατρών που τιμούν τον όρκο τους για να προσφέρουν στους συμπολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη. Όπως σημείωσε, το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση και πρωτίστως στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Επίσης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε κάθε λογής συμφέροντα, λέγοντας ότι κάποιοι ήθελαν να είναι και η υγεία ένας χώρος, από τον οποίο λογής συμφέροντα θα «ανθίσουν». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε το «απαράδεκτο εισιτήριο των πέντε ευρώ» και συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν προϋπολογισμός περικοπών στην πραγματικότητα, μίας προσαρμογής, πάντως, πιο ήπιας, η κυβέρνηση, κατ' εξαίρεση, αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε μία δέσμευση που αποτελεί και σημαντική κοινωνική ανάγκη, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.

«Φωτογραφίζοντας» τη ΝΔ, ο ανέφερε ότι κάποιοι λένε για περικοπές δαπανών, αλλά εννοούν μισθούς και συντάξεις και περικοπές δαπανών σε παιδεία και υγεία. «Δεν εννοούν τις σπατάλες και τα θαλασσοδάνεια τραπεζών, που τα δίνουν σε ημέτερους. Εννοούν περικοπές στις άμεσα αναγκαίες δαπάνες για τον πολίτη και την κοινωνία. Όταν εμείς μιλάμε για την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, με χώρους όπου ο πολίτης, ανεξάρτητα από το εισόδημά του, θα έχει τη δυαντότητα να εξετάζεται και να νοσηλεύεται, δεν εννοούμε αυτές τις υπερπολυτελείς οφ σορ τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ, που μοίραζαν δεξιά κι αριστέρα τη διαφημιστική πίτα και ενδεχομένως και "μαύρο χρήμα" ...», σημείωσε. Αφήνοντας αιχμές και προς πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθη ποσά νοσοκομεία σαν κι αυτό θα μπορούσαν να γίνουν στην περιφέρεια αν δεν σπαταλούνταν τα χρήματα δεξιά κι αριστερά, προκειμένου κάποιοι να έχουν την εύνοια των ΜΜΕ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή