Προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη: Τούρκοι ένστολοι ζητούν άσυλο

Προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη
eurokinissi

Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό ελικόπτερο Blackhawk, το οποίο ζήτησε άδεια εκτάκτου προσγείωσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία- με αποτέλεσμα άμεσα να απογειωθούν ελληνικά μαχητικά που το συνόδευσαν.

Σε αυτό, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ επέβαιναν οκτώ άτομα - ένας με πολιτικά ρούχα και επτά ένστολοι, οι οποίοι όμως δεν έφεραν διακριτικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε γνωστό, οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν και δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο- για αξιωματικούς των πραξικοπηματιών, που επιθυμούν να αυτομολήσουν- τότε η κατάσταση που προκύπτει θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς θα ζητήσουν άσυλο, ενώ η Άγκυρα θα ζητήσει έκδοσή τους- φέρνοντας πίσω μνήμες από την υπόθεση Οτσαλάν.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, όσον αφορά στους συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο- υπογραμμίζοντας πως οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

«Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Blackhawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ελικόπτερο επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Άγκυρα απαιτεί την επιστροφή των επιβαινόντων, τους οποίους χαρακτηρίζει «προδότες στρατιωτικούς». Όπως πρόσθεσε, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν.

Εν τω μεταξύ τον ισχυρισμό ότι ήταν πληρώματα δυο διαφορετικών ελικοπτέρων που μετέφεραν τραυματίες διατυπώνουν οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη και ζητούν πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η δικηγόρος των 8 Τούρκων κ. Βασιλική Μαρινάκη οι οκτώ άνδρες του τουρκικού στρατού αναφέρουν ότι επέβαιναν σε δυο διαφορετικά ελικόπτερα και μετέφεραν τραυματίες.

Προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη άφησαν τους τραυματίες , επιβιβάστηκαν όλοι σε ένα ελικόπτερο και διέφυγαν στην Ελλάδα.

Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί είναι 3 ταγματάρχες ( 39,39 και 35 ετών) 3 λογαχοί ( 36,36 και 34 ετών) και 2 επιλοχίες ( 37 και 41 ετών).

Δημοφιλή