Ο «σουλτάνος» αντεπιτίθεται: Μαζικές εκκαθαρίσεις από τον Ερντογάν στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο «σουλτάνος» αντεπιτίθεται: Μαζικές εκκαθαρίσεις από τον Ερντογάν στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Reuters

Σε μαζικές εκκαθαρίσεις προβαίνει η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι ένοπλες δυνάμεις: Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνολικά 2.839 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί- από απλούς στρατιώτες μέχρι υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Σημειώνεται πως ο διατελών χρέη αρχηγού του γενικού επιτελείου, Ουμίτ Ντουντάρ, υποστήριξε ότι στην απόπειρα συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό δυνάμεις από την πολεμική αεροπορία της χώρας. Επίσης, υπενθυμίζεται ακόμη πως, με την κατηγορία της «προδοσίας« συνελήφθησαν ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ και ο αντιπτέραρχος Μετίν Ιγιντίλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ως «εγκέφαλος» της απόπειρας έχει αναφερθεί ο συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ, πρώην νομικός σύμβουλος του τουρκικού στρατού, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τη θέση του τον Μάρτιο, λόγω φερόμενης σχέσης του με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένου εχθρού (αλλά και πρώην συμμάχου) του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως η κατάσταση είναι «υπό πλήρη έλεγχο», και ότι η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να «γεμίσουν τις πλατείες με σημαίες» το βράδυ του Σαββάτου.

Σημειώνεται πως συλλήψεις στρατιωτικών αναφέρθηκαν και σε αεροπορική βάση στην «ευαίσθητη» επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, όπου είναι σε εξέλιξη οι συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, συλλήψεις έγιναν και σε άλλες βάσεις, στις σε μεγάλο βαθμό κουρδικές επαρχίες της Σανλιούρφα, του Χακαρί και του Μπινγκόλ, ενώ σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της φυγής οκτώ Τούρκων αξιωματικών με ελικόπτερο στην Ελλάδα, οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας, με την Άγκυρα να αξιώνει επιστροφή των «προδοτών».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το NTV, οι τουρκικές αρχές απάλλαξαν 2.745 δικαστές από τα καθήκοντά τους, επικαλούμενες απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Πέντε μέλη του εν λόγω συμβουλίου έχουν επίσης απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με το Anadolu.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το δίκτυο NTV.

Οι συλλήψεις αυτές ακολουθούν πληροφορίες που μεταδόθηκαν για συλλήψεις δικαστών άλλων δικαστηρίων, μια ένδειξη ότι η έρευνα διευρύνεται στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πει πως μέλη μιας "παράλληλης δομής" στον στρατό βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα – εννοώντας τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Επίσης, με ιδιαίτερη ένταση αναμένεται να επιδοθεί η τουρκική κυβέρνηση στο «κυνήγι» του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, τον οποίο και κατηγόρησε το βράδυ ως υποκινητή της απόπειρας ο πρόεδρος Ερντογάν. Ο Γκιουλέν, από πλευράς του, αρνήθηκε ότι ισχύει κάτι τέτοιο- αλλά παρόλα αυτά, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως οποιαδήποτε χώρα σταθεί στο πλευρό του Γκιουλέν δεν θα είναι φίλη της Τουρκίας- μάλιστα, θα θεωρηθεί ότι είναι σε πόλεμο με τη χώρα. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί εδώ και καιρό τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» εντός των συστημάτων παιδείας και δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να την ανατρέψει, κάτι το οποίο ο Γκιουλέν αρνείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι δήλωσε πως δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν, οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, τα αντίποινα του Ερντογάν αναμένεται να είναι σκληρά, με τον ίδιο να έχει δηλώσει για τους πραξικοπηματίες πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα...αυτό το πραξικόπημα είναι δώρο από τον Θεό σε εμάς, επειδή είναι λόγος για να καθαρίσουμε τον στρατό μας».

Δημοφιλή