Ιστορίες φορολογικής τρέλας: Πώς θα πληρώνετε από το 2017 το καφέ σας;

Ιστορίες φορολογικής τρέλας: Πώς θα πληρώνετε από το 2017 το καφέ σας;
A Cup of Turkish Coffee with Lokum(Turkish delight)
A Cup of Turkish Coffee with Lokum(Turkish delight)
Ayhan Altun via Getty Images

Πικρές» επιβαρύνσεις στις εισαγωγές του καφέ προωθεί φορολογικά η κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την τιμή του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ και κατά συνέπεια και στις καφετέριες.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η φορολόγηση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% μεταφράζεται σε αύξηση 40-60 λεπτών στην συσκευασία των 200 γρ καφέ (που είναι και η πιο συνηθισμένη) ή αλλιώς σε αύξηση της τάξης του 25% από την σημερινή τιμή.

Ο «ελληνικός» θα αυξηθεί κατά 20 με 30% το κιλό, ο καφές φίλτρου κατά 15 με 25%, ο στιγμιαίος και ο εσπρέσσο 15% με 20% το κιλό. Οι αυξήσεις αυτές θα μετακυληθούν στον καταναλωτή. Για παράδειγμα η τιμή ένος freddo espresso για take wake ανέρχεται στα 1,80 ευρώ με την αύξηση θα κοστίζει 30 λεπτά παραπάνω ήτοι 2,10 ευρώ. Στην καφετέρια από 3,50 ευρώ σήμερα θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ. Πάντως οι γνωρίζοντες την αγορά λένε ότι αν δεν υπάρξει αισχροκέρδεια και αυθαιρεσίες, η αύξηση στις καφετέριες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 0,045€ καθώς 1 κιλό espresso βγάζει 66 μερίδες 3€/66=0,045€ αλλά....

Όμως για να καταλάβετε τις μας περιμένει και γιατί καταστηματάρχες και καταναλωτές θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κομπιουτεράκι, από την 1.1.2017 που θα ισχύσει η νέα φορολογία και σταδιακά θα ξεκινήσουν και οι ανατιμήσεις , διαβάστε τι θα ισχύσει: Ο νέος νόμος 4389/2016 προβλέπει την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα καφέ:

  • 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του
  • 3€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ
  • 4€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ
  • 4€ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ

Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου, αφορά στην επιβάρυνση των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο η επιβολή του φόρου επιβαρύνει δυσανάλογατις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστων μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, σε βάρος της εισαγωγής τελικού προϊόντος καφέ από μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές. Ενδεικτικά, η σύγκριση του ποσοστού επιβάρυνσης, μεταξύ ωμού καφέ και κάψουλας καφέ (αναγωγή ανά κιλό βάρους):

  • Ωμός καφές (προς επεξεργασία): 67-100%
  • Καφές σε κάψουλα (εισαγόμενος): 6-10%
  • Κατεψυγμένος καφές (εκχύλισμα): 7-9%

Η επιβολή του τέλους των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ωμό καφέ, αυξάνει το κόστος της πρώτης ύλης έως και 100% καθώς η πλειοψηφία του καφέ που εισάγεται στην Ελλάδα κοστίζει από 2 έως 3€. Πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τον ελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απ’ευθείας ως τελικό προϊόν (κάψουλες, κατεψυγμένος) και δημιουργεί μεγαλύτερη επιβάρυνση μόνο στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι μόνο αυτός είναι χρηματιστηριακό προϊόν, η τιμή του καθορίζεται από τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.

Επιπλέον η επιβολή του τέλους ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν, πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης (δηλαδή την πρώτη μόνο κατηγορία), δεδομένου ότι μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή (φυσιολογική φύρα κατά την επεξεργασία).

Τι προβλήματα δημιουργούνται

Σύμφωνα πάντα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, με τη νέα φορολογία θα προκληθεί μείωση ανταγωνιστικότητας και αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς αυξάνεται η κυρίαρχη θέση των πολυεθνικών στην Ελλάδα από τη στιγμή που ο φόρος πλήττει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις που εισάγουν ωμό καφέ, που είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι ορατός ο κίνδυνος κλεισίματος ελληνικών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας: οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν ωμό καφέ, προκαταβάλουν την αγορά του εμπορεύματος, έως και 30 ημέρες πριν από την παραλαβή του. Η επιβολή επιπλέον τέλους θα καταστήσει άμεσα μη βιώσιμες περισσότερες από 200 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά δεν θα έχουν πρόσβαση σε δανεισμό καιδεν είναι επιλέξιμες για προγράμματα χρηματοδότησης, πχ. ΕΣΠΑ, γιατί ο καφές εισάγετε από τρίτες χώρες.

Αυτό θα επιφέρει μείωση θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ: οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης), ενδέχεται να προσφύγουν σε ριζικά μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, λόγω της δεδομένης μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει η αύξηση της τιμής λιανικής του καφέ.

Παράλληλα το υψηλό κόστος της πρώτης ύλης δημιουργεί τον κίνδυνο για δημιουργία παράλληλων αγορών και διάθεσης του καφέ χωρίς φορολογικά παραστατικά αλλά και της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων λόγω μείωσης της κατανάλωσης, που θα επιφέρει η αύξηση στη λιανική τιμή του καφέ, όπως ακριβώς έχει συμβεί για παράδειγμα στα καύσιμα.

Η επιβάρυνση θα καταλήξει και στους καταναλωτές, καθώς μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρυνθούν κυρίως οι φθηνότεροι καφέδες (βλ. ελληνικός καφές) που καταναλώνεται ως επί τω πλείστων από ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας.

Ποιους επηρεάζει άμεσα

Η επιβολή –κατά κύριο λόγο του τέλους των 2€ στο ωμό καφέ- επηρεάζει το σύνολο της αγοράς του καφέ.

  • Επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής καφέ: 1.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, ελληνικές, κυρίως οικογενειακές με λειτουργία επί δεκαετίες (5.000 εργαζόμενοι)
  • Επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού: 200 επιχειρήσεις πανελλαδικά
  • Εστίαση (κυρίως καφετέριες): 50.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά (200.000 εργαζόμενοι)

Δημοφιλή