Συγκεχυμένες πληροφορίες εάν ομολόγησε ή όχι ο πτέραρχος Οζτούρκ ότι διοργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Συγκεχυμένες πληροφορίες εάν ομολόγησε ή όχι ο πτέραρχος Οζτούρκ ότι διοργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τι εάν ομολόγησε ή όχι ο πτέραρχος Οζτούρκ ότι διοργάνωσε το πραξικόπημα, φτάνουν από τη γειτονική Τουρκία.

Νωρίτερα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αλλά και το BBC και το CNN Turk μετέδιδαν ότι ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ομολόγησε ότι εκείνος διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ωστόσο, αργότερα το NTV μετέδωσε ότι δεν ομολόγησε κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα είπε στον εισαγγελέα ότι δεν το διοργάνωσε εκείνος και ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για το ποιος το οργάνωσε.

Ο Τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».

Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο πτέραρχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας.

Ποιος είναι ο Οζτούρκ

Ο Οζτούρκ ήταν ένας από τους τουλάχιστον 70 ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.

Συνολικά, πάνω από 6.000 στρατιωτικοί και δικαστικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν εικόνες και βίντεο από τη σύλληψη του πρώην αρχηγού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, και άλλων αξιωματικών, που βρίσκονται σε αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, αμέσως δηλαδή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδιδε ότι «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος θεωρείτο ο συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ, πρώην νομικός σύμβουλος του τουρκικού στρατού, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τη θέση του τον Μάρτιο.

Ο λόγος της αποπομπής του ήταν η φερόμενη σχέση του με το κίνημα το Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν υπέδειξε ως αυτόν που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα- κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε.

Δημοφιλή