Reuters: Τουρκικά F-16 ήταν σε θέση να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Ερντογάν, αλλά δεν άνοιξαν πυρ

Reuters: Τουρκικά F-16 ήταν σε θέση να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Ερντογάν, αλλά δεν άνοιξαν πυρ
Turkish Air Force F-16 during Exercise Anatolian Eagle in Spain.
Turkish Air Force F-16 during Exercise Anatolian Eagle in Spain.
Giovanni Colla/Stocktrek Images via Getty Images

Στο αποκορύφωμα της απόπειρας ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι στασιαστές πιλότοι δύο τουρκικών μαχητικών F-16 είχαν στοχεύσει το αεροπλάνο του- ωστόσο η κατάρριψη δεν έγινε ποτέ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη από τις διακοπές του, κοντά στο θέρετρο του Μαρμαρίς, μετά την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής, που περιελάμβανε τον αποκλεισμό μιας γέφυρας στον Βόσπορο, την απόπειρα κατάληψης του βασικού αεροδρομίου της πόλης και την αποστολή αρμάτων μάχης στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροπλάνο του Ερντογάν ενώ ήταν εν πτήσει, με κατεύθυνση προς την Κωνσταντινούπολη. Είχαν “κλειδώσει” στα ραντάρ τους στο αεροπλάνο του και σε δύο άλλα F-16 που τον προστάτευαν» είπε πρώην αξιωματικός με γνώση των γεγονότων στο Reuters.

«Το γιατί δεν άνοιξαν πυρ είναι μυστήριο» είπε.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο του Ερντογάν παρενοχλήθηκε ενώ πετούσε από το αεροδρόμιο του Μαρμαρίς από δύο F-16 που ήταν υπό τον έλεγχο στασιαστών, αλλά κατάφερε να φτάσει με ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.

Δεύτερος αξιωματούχος επίσης είπε πως το προεδρικό τζετ είχε αντιμετωπίσει «προβλήματα στον αέρα» αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Ερντογάν είχε πει πως κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος οι στασιαστές είχαν προσπαθήσει να του επιτεθούν στο Μαρμαρίς και βομβάρδισαν σημεία όπου είχε βρεθεί λίγο αφού είχε φύγει. «Απέφυγε τον θάνατο για λεπτά» είπε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Περίπου 25 στρατιώτες έφτασαν με ελικόπτερα σε ξενοδοχείο στο Μαρμαρίς, κατεβαίνοντας με σκοινιά και ανοίγοντας πυρ, λίγο αφού ο Ερντογάν είχε φύγει, μετέδωσε το CNN Turk. Κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για τρία ελικόπτερα με 40 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων που έφτασαν στο ξενοδοχείο για να αιχμαλωτίσουν ή σκοτώσουν τον Ερντογάν, αλλά αυτός είχε διαφύγει, καθώς τον είχε ενημερώσει ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, Ουμίτ Ντουντάρ. Όπως αναφέρεται, η προεδρική φρουρά συγκρούστηκε μαζί τους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στοχεύθηκε επίσης στην Κωνσταντινούπολη κατά το πραξικόπημα, και γλίτωσε για λίγο, είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Δημοφιλή