ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/07/2016 08:07 EEST | Updated 18/07/2016 14:41 EEST

Στη Βουλή η «μάχη» για τον εκλογικό νόμο

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras addresses lawmakers during a parliamentary session in Athens, on Sunday, May 8, 2016. Greek anarchists hurled firebombs, chairs and wooden planks at riot police in brief clashes outside parliament while lawmakers were debating a controversial austerity bill, disrupting a much larger peaceful rally on Sunday. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Ξεκινάει αύριο, Τρίτη 19 Ιουλίου, στις 17:00, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά.

Αν και η αριθμητική δείχνει πως δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια, καθώς η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει τις 3 ψήφους που υπολείπονται. Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν να πέσουν από την κυβερνητική πλευρά στο τραπέζι και άλλες προτάσεις κατά τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή -ωστόσο οι γνωρίζοντες λένε ότι ο βασικός κορμός παραμένει και αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στην καθιέρωση ψήφου για τους 17ηδες και διατήρηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή το 3%.