Θεοδωράκης: «Τις κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας»

Θεοδωράκης: «Τις κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας»
(Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
(Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Την πρόταση του Ποταμιού για τη λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αντιμετωπίζει στην Ελλάδα επιπτώσεις κρίσεων όπως αυτή της Τουρκίας, διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus Fm και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού αυτό που πρέπει να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας, είναι ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλο το Δυτικό κόσμο. «Τις κρίσιμες στιγμές, τις αποφάσεις δεν μπορεί να τις παίρνει ο υπουργός Άμυνας, δεν μπορεί να τις παίρνει ο υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να τις παίρνει, ένα συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων αλλά και οι αρχηγοί των πολιτών κομμάτων. Υπάρχει σχεδόν σε όλο τον κόσμο και αυτή ήταν η πρόταση μας, τις ημέρες της κρίσης στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα των οκτώ Τούρκων που κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «πρέπει να περιμένουμε να μιλήσει η Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει μια πολιτική συναλλαγή, πολιτική λύση σε αυτή την υπόθεση. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα ελληνικά δικαστήρια και να μην έχουμε πολιτικές παρεμβάσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να εκφράσω τελεσίδικη άποψη, δεν είμαι εγώ δικαστής».

Απαντώντας στην ερώτηση για το θέμα του εκλογικού νόμου και της πρότασης της κυβέρνησης για «απλή αναλογική», ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Λένε κάποια, ας πούμε καλοπροαίρετα: “Δεν είναι ωραίο να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής, που όλοι θα είναι ίσοι και θα συνεννοούμαστε;”. Δύο είναι οι αστερίσκοι. Αυτή η κυβέρνηση τι έχει δείξει ότι αυτό είναι που την ενδιαφέρει, τόσον καιρό που είναι στην εξουσία; Την ενδιαφέρει η συνεννόηση ή την ενδιαφέρει η εξαπάτηση του ελληνικού λαού; Σας θυμίζω ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε συμφωνήσει ότι δε θα πάμε σε εκλογές και πήγαμε σε εκλογές. Επομένως, όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που κοιτά το μικροκομματικό της συμφέρον, ακόμα και σε ωραίες ιστορίες απλής αναλογικής, δεν μπορείς να την εμπιστευτείς. Γιατί όλα αυτά τα χρησιμοποιεί όχι για το εθνικό συμφέρον, αλλά για το κομματικό συμφέρον. Στην πολιτική ο καθένας έχει το παρελθόν του, την ταυτότητά του.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε: «Πολύ πρόσφατα ο κ. Τσίπρας είπε κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι προσβολή και στον κόσμο της αριστεράς και στους διανοούμενους και δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν αντέδρασε. Είπε ότι "εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος θα πάρει την άδεια, αρκεί να έχει φορολογική ενημερότητα". Τον πληροφορούμε ότι όσοι πήραν κανάλια στο παρελθόν, είχαν φορολογική ενημερότητα. Το πρόβλημα λοιπόν στα Μέσα δεν είναι να έχει κάποιος λεφτά και να έχει φορολογική ενημερότητα, γι' αυτό ακριβώς σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, δεν είναι απαραίτητο προσόν μόνο το χρήμα για να πάρεις μια άδεια. Θα πρέπει να αποδείξεις με την αίτησή σου, με την πρότασή σου ότι υπερασπίζεσαι κάποια πράγματα: τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τον πολιτισμός της χώρας σου, τις ευρωπαϊκές αρχές». Όπως εξήγησε στη συνέχεια: « Όταν τα Μέσα διαμορφώνουν συνειδήσεις είμαστε υποχρεωμένοι οι πολιτικοί να βάζουμε τέτοιους όρους ώστε τις άδειες να τις παίρνουν ναι μεν αυτοί που είναι νόμιμοι, ναι μεν αυτοί που έχουν λεφτά αλλά και αυτοί που μπορούν να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις αρχές της χώρας».

Δημοφιλή