Συνεχίζει τη «σκούπα» ο Ερντογάν: Απέλυσε 15.200 υπαλλήλους του υπ. Παιδείας και 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες

Συνεχίζει τη «σκούπα» ο Ερντογάν: Απέλυσε 15.200 άτομα και διέταξε 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες να παραιτηθούν
A woman waits for customers to sell food for pigeons outside the Istanbul University Tuesday, July 19, 2016. Turkey's state-run news agency says courts have ordered 85 generals and admirals jailed pending trial over their roles in a botched coup attempt. Dozens of others were still being questioned. (AP Photo/Emilio Morenatti)
A woman waits for customers to sell food for pigeons outside the Istanbul University Tuesday, July 19, 2016. Turkey's state-run news agency says courts have ordered 85 generals and admirals jailed pending trial over their roles in a botched coup attempt. Dozens of others were still being questioned. (AP Photo/Emilio Morenatti)
ASSOCIATED PRESS

Σε μια εκκαθάριση μαμούθ προχώρησε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο Ερντογάν συνεχίζοντας την επιχείρηση «σκούπα« που είναι σε εξέλιξη στον κρατικό μηχανισμό μετά το πραξικόπημα. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας απέλυσε σήμερα 15.200 εργαζομένους σε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως μεταδίδουν ιδιωτικά τουρκικά μέσα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Το κρατικό TRT μετέδωσε επίσης πως διατάχθηκε η παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών, ενώ όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη».

Απόλυση 15.200 εργαζομένων στον υπουργείο Παιδείας

Ειδικότερα, Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι πρόκειται για υπαλλήλους που συνδέονται με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς του υπουργείου σε ολόκληρη την Τουρκία.

Οι παραιτήσεις ζητήθηκαν από πανεπιστημιακούς τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών πανεπιστημίων, μετέδωσε το TRT.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Ανάκληση αδειών εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την είδηση ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συµβούλιο διέταξε 1.577 κοσμήτορες σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραιτηθούν.

«Οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ανακληθεί. Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη», ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να επεκταθεί.

Οι εκκαθαρίσεις σε αριθμούς

Η απόφαση ελήφθη μετά τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις χιλιάδων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Η καθηγήτρια Karine Nahon αναδημοσιεύει λίστα με τις μέχρι τώρα εκκαθαρίσεις.

Κλείνει και όλα τα κανάλια των Γκιουλενιστών

Παράλληλα, αποφάσισε την ακύρωση των αδειών όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα «Χιζμέτ» του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αποφάσισαν οι τουρκικές αρχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Ερντογάν κλείνει κανάλια της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με το κίνημα «Χιζμέτ», ωστόσο πλέον η απόφαση είναι καθολική και αφορά όλα τα κανάλια που θα αναγνωριστούν ως «γκιουλενικά».

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.

Δημοφιλή