ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/07/2016 12:25 EEST | Updated 19/07/2016 18:04 EEST

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα προειδοποιεί: Η μη έκδοση των 8 στρατιωτικών δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις

Eurokinissi

Με αυστηρό ύφος ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων πιλότων που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις η μη έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτή τη δίκη, όχι μόνο εμείς αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Όπως ξέρετε, 4-5 κανάλια μεταδίδουν ζωντανά από το σημείο όπου διεξάγεται η δίκη. Ελπίζω ότι θα καταφέρετε σύντομα να περάσετε γοργά από τις φάσεις της δικαστικής διαδικασίας και γρήγορα να επιστρέψετε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αλλά πρέπει να επιστραφούν. Εάν η δίκη ολοκληρωθεί γρήγορα και με θετικό τρόπο, δηλαδή αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες, θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν όχι, δεν θα τις βοηθήσει καθόλου».

Συγνώμη παρερμηνεία, λέει η πρεσβεία με νέα ανακοίνωση

Βέβαια, μετά τη συνέντευξη και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της και διευκρινίζει:

«Ο πρεσβευτής τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους).

Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.

Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου».

Λάθος των ελληνικών αρχών που έδωσαν άδεια προσγείωσης

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η δίκη των στρατιωτικών στην Τουρκία θα είναι δίκαιη και η διαδικασία θα είναι διαφανής.

Το ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι οκτώ στρατιωτικοί έχουν ζητήσει άσυλο από τις ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον κ. Ουράς, ήταν λάθος των ελληνικών αρχών που έδωσαν άδεια προσγείωσης στους 8 δεδομένου ότι ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε έκτακτη ανάγκη, φωτιά κτλ.

Όσο για το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής, εκείνος εκτίμησε ότι δεν θα συμβεί -άσχετα εάν χθες ο ίδιος ο Ερντογάν έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση του κοινοβουλίου- και ότι εάν συμβεί δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης στην υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Η συνήγορος υπεράσπισης σημειώνει ότι οι στρατιωτικοί φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους.