Μαστίγιο και καρότο. Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των καταστημάτων. Οι αυστηρές κυρώσεις και οι επιβραβεύσεις

Μαστίγιο και καρότο. Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των καταστημάτων. Οι αυστηρές κυρώσεις και οι επιβραβεύσεις
sooc

Με ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), λουκέτα «εξπρές» για τους παραβάτες, αλλά και κίνητρα για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να κάνουν χρήση μόνο «πλαστικού» χρήματος, σχεδιάζει το υπουργείου Οικονομικών να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή η οποία οργιάζει.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με το TAXIS, προκειμένου να καταγράφονται αυτόματα όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εξηγούν ότι μετά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών σε επόμενη φάση θα αλλάξει και ο τρόπος των ελέγχων. Και αυτό γιατί όπως λένε θα μπορούν να είναι σταχωμένοι, ενώ παράλληλα θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και με τα στοιχεία των καταστημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Με λίγα λόγια η εφορία θα συγκρίνει τους τζίρους όλων των καταστημάτων στην περιοχή και θα προχωράει σε επιτόπιους ελέγχους σε αυτές που θα εντοπίζει «περίεργα» χαμηλούς τζίρους σε σχέση με τα γειτονικά καταστήματα.

Αλλαγές ετοιμάζονται και στο ποινολόγιο της εφορίας, καθώς τα ιδιαίτερα χαμηλά πρόστιμα δεν αποτελούν φόβητρο για τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα αρκετές να μην προχωρούν στην έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν προσανατολίζεται σε εξοντωτικά πρόστιμα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, το θέμα των προστίμων θα επανεξεταστεί τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θέλουμε να πάμε στη λογική των αυστηρών προστίμων τα οποία επιβάλλονται και δεν εισπράττονται».

Σε αυτό το πλαίσιο οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών δεν περιορίζονται μόνο στην αύξηση των χρηματικών προστίμων, αλλά υπάρχουν σκέψεις και για αυστηροποίηση των διοικητικών προστίμων. Έτσι σε όσους εντοπίζονται να μην εκδίδουν κατ εξακολούθηση αποδείξεις λιανικής, εντός 24αρων ωρών θα μπαίνει λουκέτο στο κατάστημα.

Ανάλογα με τις παραβάσεις και εφόσον η επιχείρηση δεν έχει εντοπιστεί ξανά να φοροδιαφεύγει το λουκέτο θα μπαίνει για 24 έως 48 ώρες, ενώ ο ιδιοκτήτης θα υποχρεούται να αναρτήσει σε εμφανές σημείο πινακίδα η οποία θα αναφέρει ότι το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό εξαιτίας επιβολής διοικητικού προστίμου για φοροδιαφυγή.

Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει και κίνητρα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και να τονωθούν τα έσοδα. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η ύπαρξη ενός ακατάσχετου λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές της επιχείρησης και θα χρησιμοποιείται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την πληρωμή των προμηθευτών.

Αν και το όριο του ακατάσχετου που θα έχει ο λογαριασμός δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια, το Οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει να είναι υψηλό προκειμένου να αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να «χρυσώσει το χάπι» στις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου που έχασαν ή θα χάσουν από την 1/1/2017 το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Η πρόταση προβλέπει επιστροφή από 4% έως και 5% του ΦΠΑ σε όλες τις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου που δέχονται «πλαστικό χρήμα» και πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους.

Δημοφιλή