Η Ινδία απέστειλε 100 άρματα μάχης στα σύνορα με την Κίνα

Η Ινδία απέστειλε 100 άρματα μάχης στα σύνορα με την Κίνα

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποστείλει περίπου 100 άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με την Κίνα, στο πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης της παρουσίας τους στην περιοχή του Λαντάκ στο Κασμίρ , σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του ινδικού NDTV περισσότερα άρματα μάχης αναμένονται στην περιοχή- όπου είχε λάβει χώρα σύγκρουση με την Κίνα το 1962. Ανώτερος αξιωματικός δήλωσε πως οι επίπεδες εκτάσεις επιτρέπουν χρήση τεθωρακισμένων, ενώ έχει υπάρξει αύξηση δυνάμεων και από πλευράς της Κίνας.

Ωστόσο, η συντήρηση αρμάτων μάχης σε τόσο μεγάλα υψόμετρα (γύρω στα 3.500 μέτρα) δεν είναι εύκολη, οπότε και χρησιμοποιούνται ειδικά λιπαντικά και καύσιμα για να μπορούν να λειτουργούν, ενώ οι μηχανές τους ανάβουν δύο φορές κάθε βράδυ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Hindu, πρόκειται για άρματα μάχης T-72 (ρωσικής προέλευσης).

Η ινδική απόπειρα χρήσης τεθωρακισμένων σε τέτοιο υψόμετρο το 1962 δεν είχε στεφθεί με επιτυχία- όταν έξι ΑΜΧ-13 είχαν μεταφερθεί στο Λαντάκ με αεροσκάφος AN-12, χωρίς όμως να καταφέρουν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της σύγκρουσης, καθώς ούτε τα μηχανήματα ούτε τα πληρώματα μπορούσαν να επιχειρήσουν σε τόσο μεγάλο υψόμετρο (κάτι που δεν επέτρεψε ούτε τη χρήση αεροπορίας), οπότε και η σύγκρουση του 1962 κρίθηκε από τις δυνάμεις πεζικού. Αυτή τη φορά οι κινήσεις είναι πιο προμελετημένες, με ειδική μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία τους σε τόσο δύσκολες συνθήκες, με τόσο λίγο οξυγόνο.

Πρόκειται για τον τρίτο τεθωρακισμένο σχηματισμό που αποστέλλει η Ινδία στο Λαντάκ από το 2014.

Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και γειτονικών της χωρών αυξάνονται τελευταία: Νωρίτερα μέσα στον μήνα, το ινδικό πολεμικό ναυτικό απέστειλε τρία πολεμικά πλοία στη Θάλασσα Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο και το Νέο Δελχί επίσης είναι σε αντιπαράθεση για το Νεπάλ, ενώ εντάσεις σημειώνονται και μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας και της Μαλαισίας, αλλά και άλλων χωρών, για διαφορές στη θάλασσα.

Δημοφιλή