Η άνοδος και η πτώση του Concorde: Γιατί αποσύρθηκε το θρυλικό υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος

Η άνοδος και η πτώση του Concorde: Γιατί αποσύρθηκε το θρυλικό υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος

Κάποτε το Concorde αποτελούσε την επιτομή της έννοιας των αερομεταφορών: Το θρυλικό υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος συμβόλιζε για πολλά χρόνια την τεχνολογική εξέλιξη και την πολυτέλεια. Το εισιτήριο για ένα ταξίδι με αυτό μπορεί να ήταν πανάκριβο, και το κόστος λειτουργίας του τεράστιο, αλλά η δυνατότητα υπερηχητικών υπερατλαντικών ταξιδιών, με πτήσεις μεταξύ Ευρώπης- ΗΠΑ μέσα σε λιγότερο από 4 ώρες.

Ωστόσο, το 2003 το κεφάλαιο της αεροπορίας με το όνομα Concorde έκλεισε, μεταξύ ενός τραγικού δυστυχήματος το 2000, του υψηλού κόστους λειτουργίας και προβληματισμών για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος: Συνολικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες κατέστησαν ένα τεχνολογικό θαύμα, μη βιώσιμο.

Η ιστορία του Concorde παρουσιάζεται σε ένα βίντεο του Vox, όπου παρουσιάζεται η άνοδος και η πτώση του ιστορικού αεροσκάφους. Σημειώνεται πως τo αγγλογαλλικό αεροσκάφος μαζί με το ρωσικό Tupolev Tu-144, είναι τα μοναδικά υπερηχητικά επιβατηγά αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.

Πάντως, το όνειρο των υπερηχητικών επιβατηγών δεν έχει πάψει να απασχολεί τους αεροναυπηγούς, με τη NASA και άλλους να δουλεύουν πάνω σε πειραματικά σχέδια.

Δημοφιλή