Διαφωνίες στο πόρισμα για την κεντροαριστερά. Γεννηματά και Θεοδωράκης, προχωρούν το Φθινόπωρο στην εκλογή ηγεσίας

Διαφωνίες στο πόρισμα για την κεντροαριστερά, Γεννηματά και Θεοδωράκης, προχωρούν το Φθινόπωρο στην εκλογή ηγεσίας
eurokinissi

Δόθηκε στη δημοσιότητα το κοινό πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων που συγκροτήθηκε προ τριμήνου μετά τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη και στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες κι επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των κομμάτων και των κινήσεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πρόκειται για τη προγραμματική συμφωνία σε 10 τομείς (Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής), τις βασικές κατευθύνσεις της οποίας παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Τούντας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και Νίκος Διακουλάκης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής.

Όπως εξήγησαν, το κοινό τους πόρισμα αποτελεί τη σύνθεση των απόψεων και προσεγγίσεών τους και προσδιορίζει το στίγμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα σ’ όλους τους τομείς ώστε η χώρα να ακολουθήσει Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και να ξεπεράσει την κρίση.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής, Δ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η συνεργασία ήταν άψογη και χωρίς να ανέβουν οι τόνοι αλλά με διάθεση όλων να βρεθεί κοινή συνισταμένη και το πόρισμα αποτελεί καλή βάση για την πορεία προς τη συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα. Σε ανάλογο πνεύμα ο Γ. Δατσέρης, επί χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για πόρισμα σημείο αναφοράς για τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο κρίνεται η στρατηγική διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τη δομή και το ρόλο του σύγχρονου κράτους.

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει η απόρριψη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, προτείνεται η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής. Επίσης θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σ’ όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν ότι υπήρξαν ανυπέρβλητες διαφωνίες οι οποίες παραμένουν και θα παραπεμφθούν σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Κυριότερα ζητήματα είναι ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση ενός εφάπαξ συντελεστή, ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων κ.λπ.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι το πόρισμά τους θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν για να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για τη εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες κι εγγυήσεις, και στη συνέχεια τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα, από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει.

Δημοφιλή