Αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο

Αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο

Συναγερμός σήμανε στο Μόναχο της Γερμανίας το βράδυ της Παρασκευής μετά από πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο OEZ -Olympia-Einkaufszentrum.

Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για πάνω από έναν δράστη. Tο Μόναχο κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο αρχικά για άμεση τρομοκρατική απειλή. Πάντως, αργότερα, τα μεσάνυχτα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε στην γερμανική τηλεόραση ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι πυροβολισμοί στο Μόναχο συνδέονται με την τρομοκρατία, ωστόσο ερευνάται.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 9 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας, αλλά δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των τραυματιών.

Επίσης, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μια από τις σορούς που βρέθηκε στο εμπορικό κέντρο, πιθανότατα να είναι δράστης.

Επίθεση στο Μόναχο

Δράστες ή δράστης;

Όσο για τους δράστες ή τον δράστη, οι πληροφορίες μέχρι αργά τη νύχτα ήταν συγκεχυμένες και αντικρουόμενες. Η αστυνομία έγραψε στο Facebook ότι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν 3 άτομα να κρατάνε όπλα. Κάτι που επιβεβαίωσε και αργότερα εκπρόσωπος της αστυνομίας, ότι οι δράστες είναι 3. Ωστόσο, αργότερα ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ίσως πρόκειται μόνο για έναν δράστη.

Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψή τους, ενώ η αστυνομία απηύθυνε συνεχώς εκκλήσεις στο κόσμο να μην κυκλοφορεί στον δρόμο και να μην ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο, γιατί διευκολύνουν τους δράστες. Οι αστυνομία αρχικά εκτιμούσε ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, οι δράστες έφεραν ημιαυτόματα όπλα, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Δύο ώρες μετά το περιστατικό και ενώ ήταν σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών, γερμανικά μέσα μετέδιδαν ότι ένας εκ των δραστών είναι νεκρός και πιθανότατα αυτοκτόνησε.

Και ενώ ακόμη δεν είχαν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για την επίθεση, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν για την επίθεση στο twitter. Από την άλλη, άλλοι εικάζουν ότι πρόκειται για ακροδεξιό γιατί σε βίντεο που κυκλοφόρησε (που εξετάζεται η αυθεντικότητά του) ακούγεται ο δράστης να φωνάζει «παλιοξένοι». Πάντως η αστυνομία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ισλαμική τρομοκρατία.

Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες

Οι αρχές του Μονάχου διέκοψαν όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη—των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ, αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Επίσης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει επίθεση με πυροβολισμούς μόνο στην Hanauerstraße, όπου είναι το εμπορικό κέντρο.

Αυτό γιατί επί δύο ώρες υπήρχαν αναφορές ότι πυροβολισμοί δεν ακούστηκαν μόνο στο εμπορικό κέντρο, αλλά και σε άλλες περιοχές του Μονάχου. Μια εξ αυτών η περιοχή Karlsplatz/Stachus, στο κέντρο του Μονάχου. Αναφορές και για επιχειρήσεις σε άλλα δύο σημεία της πόλης: Στην πλατεία του Καρόλου Stachus και την Μαρίενπλατς.

Επιστρέφει εσπευσμένα στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος βρισκόταν σε μια πτήση προς τις ΗΠΑ όπου θα έκανε ολιγοήμερες διακοπές, διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει εσπευσμένα στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Συνεργάτες της καγκελαρίου συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο Μόναχο, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν παρούσα.

Τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για Έλληνες

Μέχρι στιγμής το προξενείο δεν επιβεβαιώνει θύματα Έλληνες. Η τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες στο Μόναχο είναι ο αριθμός 0049 1746 744 898.

Η αστυνομία συνεχώς με tweets καλούσε τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στην πόλη και να παραμείνει στα σπίτια του γιατί οι δράστες αναζητούνταν.

Άδεια η κεντρική πλατεία του Μονάχου.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο πριν λίγες ημέρες άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι και τσεκούρι σε επιβάτες του τρένου κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη Βαυαρία, τραυματίζοντας δεκάδες. Το Ισλαμικό κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη.

Δημοφιλή