Η γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Η γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο
EUROKINISSI

Στις 8 το βράδυ άνοιξε τις πύλες του το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου για τον εορτασμό της 42ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σε μια σεμνή και λιτή τελετή.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ στη συνέχεια έφτασε στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατία στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Παυλόπουλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, και σημείωσε ότι ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό: «Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία "όκωσπερ τείχεος". Δοθέντος ότι όταν στον Τόπο μας καταλύθηκε η Δημοκρατία βιώσαμε πραγματικές τραγωδίες, οι οποίες στοίχισαν ακόμη και τμήμα του Εθνικού μας Κορμού. Πρόσφατη απόδειξη η μαρτυρική Κύπρος, στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται ως την τελική της δικαίωση. Κι ακόμη τούτο: Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες.

Το πρωί ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε σκληρά από τη χούντα των συνταγματαρχών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το κρατητήριο «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου της Aντιδικτατορικής Δημοκρατικής Aντίστασης, όπου εκτίθενται διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο Κάρολος Παπούλιας αποφάσισε «για λόγους οικονομίας» και από «ανάγκη περισυλλογής» να μην πραγματοποιηθεί η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο κι αντ' αυτού, να τιμήσει τον αγώνα των αντιστασιακών με την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΠΡΟEΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Δημοφιλή