Κυβερνητική πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εάν δεν μπορεί να τον εκλέξει η Βουλή

Κυβερνητική πρόταση για εκλογή ΠτΔ από τον λαό εάν δεν μπορεί να τον εκλέξει η Βουλή
SOOC

Το πράσινο φως από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε η πρόταση Αλέξη Τσίπρα για τις προτεραιότητες της Συνταγματικής αναθεώρησης ανάμεσα στις οποίες θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού», καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή την πρόταση η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται από το λαό όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής του από τη Βουλή. Έτσι κάμφθηκανοι ενστάσεις της ομάδας των «53+» η οποία προ ημερών είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της για μία σειρά ζητημάτων μεν αλλά κυρίως για την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τους πολίτες κάνοντας λόγο για δυαρχία. Για το σημαντικό ζήτημα των αρμοδιοτήτων τις οποίες θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι «θα γίνει μεγάλη διαβούλευση και έπειτα από επτά μήνες θα καταλήξουμε στις αποφάσεις».

Όπως, άλλωστε, επισημάνθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββάτο, οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αύριο, Δευτέρα 25 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ. Κεντρικό σύνθημα της κυβερνητικής καμπάνιας θα είναι «Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα 2021».

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει το πλαίσιο αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινούνται οι προτάσεις από τις οποίες δεν θα λείπει το θέμα της επίσημης θρησκείας για το οποίο θα σημειωθεί οτι η πολιτεία αν και δεν θα ταυτίζεται με μία θρησκεία η οποία όμως θα μπορεί να είναι η κρατούσα.

Δημοφιλή