Μεγάλη φωτιά στη Χίο. Στέλνονται ενισχύσεις

Μεγάλη φωτιά στη Χίο. Στέλνονται ενισχύσεις
Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και πολίτες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Χίο η οποία εκδηλώθηκε στις 03.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας και δεν λέει να κοπάσει.

Η φωτιά κατακαίει δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι ισχυροί άνεμοι παρασύρουν τις φλόγες και σε άλλες περιοχές επεκτείνοντας έτσι την περίμετρο της φωτιά και καθιστώντας το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο.

Μάχη με τη φωτιά δίνουν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Χίο και εθελοντές, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου συμμετείχαν και εναέρια μέσα (δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στέλνονται ενισχύσεις στο νησί και συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης αναμένεται να φτάσουν επιπλέον 77 πυροσβέστες και 21 οχήματα από τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ήδη 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 102 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ, έξι βυτιοφόρα, δύο μηχανήματα έργου,

Εν τω μεταξύ σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Πηγή βίντεο: Chiospress

Δημοφιλή