Πώς δύο λογίστριες της Αθήνας είχαν ασφαλίσει εικονικά 157 «εργαζομένους» στο ΙΚΑ

Πώς δύο λογίστριες της Αθήνας είχαν ασφαλίσει εικονικά 157 «εργαζομένους» στο ΙΚΑ
Eurokinissi

Δύο λογίστριες που διατηρούν γραφείο στην Αθήνα φέρονται ως «πρωταγωνίστριες» σε κύκλωμα με απάτες εικονικών ασφαλίσεων.

Πρόκειται για δύο 36χρονες Ελληνίδες που συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία, οι οποίες από το 2011 φέρονται να υπέβαλλαν ηλεκτρονικά -έναντι αμοιβής- αναλυτικές δηλώσεις εργαζομένων στο ΙΚΑ που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ζημιά στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου ύψους 153.000 ευρώ.

Μέσω της διαδικασίας αυτής πολλοί αλλοδαποί κατάφεραν, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα, να πάρουν άδειες παραμονής στη χώρα (εξακριβώθηκαν 47 περιπτώσεις), ενώ σε άλλες περιπτώσεις ιδιόκτητες επιχειρήσεων κατέβαλλαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία περί επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο λογίστριες είχαν ασφαλίσει εικονικά συνολικά 157 άτομα. Για να τα καταφέρουν χρησιμοποιούσαν δύο δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριότητα τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων και τήρησης λογιστικών βιβλίων. Εντύπωση προκάλεσε στους αστυνομικούς ότι λάμβαναν όλα τα μέτρα για να μη γίνονται αντιληπτές από τις Αρχές. Συγκεκριμένα συνήθιζαν να αλλάζουν συχνά διάφορα στοιχεία των επιχειρήσεων, υποβάλλοντας πλαστές και ψευδείς αναφορές στις Αρχές σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών, τις έδρες των επιχειρήσεων και την έναρξη ή διακοπή των εργασιών τους.

Τη δράση του κυκλώματος διευκόλυνε αστυνομικός που υπηρετεί στην Αθήνα, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν διάφορα έντυπα αναγγελίας προσλήψεων, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ατομικά βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών και ανάγλυφα γράμματα και αριθμοί για κατασκευή εντυπωμάτων σφραγίδων.

Σε βάρος των 36χρονων γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη, την πλαστογραφία και την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης. Ο αστυνομικός συνεργός τους κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και νόθευση, ενώ κινείται η από την ΕΛ.ΑΣ. η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του.

Δημοφιλή