Ένα δισ. ευρώ στα Ταμεία από τις έρευνες στις λίστες φοροδιαφυγής

Ένα δισ. ευρώ στα Ταμεία από τις έρευνες στις λίστες φοροδιαφυγής
Inspector and auditor are inspecting legal and financial documents
Inspector and auditor are inspecting legal and financial documents
BernardaSv via Getty Images

Φως στους δαιδαλώδης διαδρόμους της «μεγάλης» φοροδιαφυγής προσπαθούν να ρίξουν οι εισαγγελικές αρχές, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, όπως και τις πηγές πληροφόρησης.

Παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν εξαιτίας των ελλείψεων σε υποδομές, αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό, τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς δείχνουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται και στα ταμεία έχει μπει ήδη σχεδόν 1δισ. ευρώ, μετά από έρευνες που έχουν γίνει στις γνωστές λίστες φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, η δουλειά των εισαγγελικών αρχών συναντά πολλά εμπόδια καθώς οι κωδικοί στις λίστες είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν με πρόσωπα, ενώ και αρκετές τράπεζες αρνούνται να συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ελβετικές τράπεζες οι οποίες αρνούνται να σπάσουν το απόρρητο τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών οι Ελληνικές φορολογικές αρχές έκαναν έρευνα στην κατοικία πρώην διευθυντικού στελέχους της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η έρευνα έγινε στην Αθήνα στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη (επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα), και η αστυνομία κατάσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους. Η έρευνα στηρίζεται στη διασταύρωση αριθμών λογαριασμών και ημερομηνιών γέννησης ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα που περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών και στη συνέχεια των ελληνικών αρχών και σε αρχεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικών που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές.

Οι φορολογικές αρχές έχουν καταρτίσει λίστα 1.000 υπόπτων για φοροδιαφυγή, τους οποίους ερευνούν εξονυχιστικά, ενώ παράλληλα διερευνούν τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Ενδεικτικές του μεγέθους της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι οι δηλώσεις ενός πρώην διευθυντικού στελέχους της UBS. Ο κ. Μπραντ Μπίρκενφελντ σε συνέντευξη του στην «RealNews» επιτέθηκε με σφοδρότητα στην UBS, της οποίας του ελληνικού τμήματος ηγείτο στο παρελθόν ο Χρ. Σκλαβούνης, κατηγορώντας την για σειρά πράξεων απάτης, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για διαφθορά. Αντίθετα, επικροτεί τις προσπάθειες των Γάλλων αξιωματούχων λέγοντας ότι «η γαλλική κυβέρνηση έκανε πολύ περισσότερα από την αμερικανική, καθώς προσεγγίζουν αυτό το θέμα με σοβαρότητα και όχι καλύπτοντάς το προς όφελος των "δυνατών" και πάμπλουτων».

Αναφορικά με τις Ελληνικές έρευνες αυτές βασίζονται σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιλαμβάνονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια κοινοποίησαν το περιεχόμενό του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ελληνικές αρχές διαθέτουν κρίσιμα στοιχεία για πρόσωπα που μέσω της UBS έχουν αποφύγει φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με δικαστικές Αρχές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασαν οι επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων και της εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Αθανασίου και Ελένη Ράικου οι εισπράξεις από τις υποθέσεις που αφορούν τις λίστες προσεγγίζουν το 1δισ. ευρώ καθώς μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί:

  • Από τη λίστα Lagarde 810 εκατ. ευρώ, και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
  • Από τη λίστα των 65 cd που περιλαμβάνει το 90% από τις υπόλοιπές λίστες 99 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για την λίστα «Μπόγιαρνς» καθώς έχουν σχηματιστεί ως τώρα 1000 δικογραφίες. Παράλληλα έχουν προχωρήσει σε 290 δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για φοροδιαφυγή η ξέπλυμα μαύρου χρήματος και από αυτές οι 190 πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015 και οι 100 από την αρχή του χρόνου.

Δημοφιλή