Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018
Sooc

Με τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια της να μεταπείσει τους θεσμούς, προκειμένου να μειώσει τους στόχους για τη διετία 2019-2020.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες «η Ελλάδα θα ήθελε οι στόχοι για το 2019-2020 να μειωθούν στο 2% και 1,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα». Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι πολύ χαμηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να γίνουν αποδεκτοί.

Για αυτό το λόγο η Αθήνα πιέζει για το δεύτερο σενάριο με στόχους 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και 2% του ΑΕΠ το 2020. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι παρά την αρνητική στάση που κρατούν οι θεσμοί σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά τη μείωση των στόχων του προγράμματος, είναι εφικτό η κυβέρνηση να πείσει τους δανειστές ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι και παράλληλα να αναπτυχθεί η Οικονομία.

Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αρχικά με το βασικό σενάριο των πρωτογεννών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2020. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο θα συνοδεύεται με μια υποσημείωση για τη διετία 2019-2020, η οποία θα αναφέρει ότι οι στόχοι θα επανεξεταστούν στο μέλλον εφόσον το πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς».

Το οικονομικό επιτελείο κατέληξε σε αυτή τη λύση καθώς βλέπει ότι από την πλευρά των δανειστών δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση των ήδη συμφωνηθέντων. Έτσι σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες και να καταρτίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2020, με τους στόχους που έχει συμφωνήσει ήδη με τους θεσμούς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα παραθυράκι για μελλοντική επαναδιαπραγμάτευση τους.

Υπό αυτές της συνθήκες και την απόλυτα αρνητική στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι δανειατές στο θέμα της επανεξέτασης του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, η κατάθεση του ΜΠΔΣ, αν και θα έπρεπε να έχει γίνει τον περασμένο Μάιο, πάει ακόμα πιο πίσω.

Μετά και την άρνηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα να ανοίξει την κουβέντα, αλλά και τη σαφή αποφυγή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου να εμπλακεί ενεργά σε αυτό το θέμα, η κυβέρνηση αναγκάζεται να μεταθέσει την κατάθεση του ΜΠΔΣ για το φθινόπωρο.

Εως τότε το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τις προσπάθειες του να μεταπείσει τους δανειστές, βάζοντας στο τραπέζι προς διαπραγμάτευση και τα τρία σενάρια, ευελπιστώντας ότι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του προϋπολογισμού θα περιορίσει τις αντιστάσεις των δανειστών.

Δημοφιλή