ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/07/2016 08:07 EEST | Updated 28/07/2016 13:17 EEST

Τι αλλάζει στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου

Alkis Konstantinidis / Reuters
Children's drawings are posted on the wall of the dentist's office at the Doctors of the World polyclinic in central Athens, Greece, October 27, 2015. Picture taken October 27, 2015. To match Special Report GREECE-TEETH/ REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό περιλαμβάνουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, με την ψήφιση του νομοσχεδίου – που θα επηρεάσει 250.000 υπαλλήλους/ λειτουργούς- να αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Έθνους» το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

  • -Ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό
  • -Μείωση και συγχώνευση των ειδικών μισθολογίων σε 10 από 20 που είναι σήμερα
  • -Διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα

Από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό η μείωση στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα κινείται από 3% ως και 5%, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό θα έχει αποτέλεσμα την αύξησή του και τον υπολογισμό του στη σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός.

Στα ειδικά μισθολόγια υπάγονται, μεταξύ άλλων, δικαστές, μουσικοί, ιατροδικαστές, προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη ΔΕΠ, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές, προσωπικό ΚΕΠΕ, ειδικοί επιστήμονες, γιατροί ΕΣΥ, αρχιερείς, ένστολοι (Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί, Πυροσβέστες).

Μισθοί «χαρτζιλίκι» στην Ελλάδα της κρίσης

Σημειώνεται πως, βάσει του ενημερωτικού σημειώματος του υπουργείου Εργασίας προς τη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στο οποίο απεικονίζονται οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας, μισθούς πείνας λαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας, με συνολικά 343.760 εργαζόμενους να αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.

Sponsored Post