ΔΙΕΘΝΕΣ
29/07/2016 04:07 EEST | Updated 29/07/2016 04:07 EEST

Πυρά Κλίντον κατά Τραμπ: Δεν μπορείς να εμπιστευτείς πυρηνικά όπλα σε κάποιον που παρασύρεται από ένα tweet

PATRICK T. FALLON via Getty Images
Democratic presidential nominee Hillary Clinton waives as she walks on stage to accept her nomination during the fourth and final night of the Democratic National Convention at Wells Fargo Center on July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. / AFP / Patrick T. Fallon (Photo credit should read PATRICK T. FALLON/AFP/Getty Images)

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε κατά την ομιλία της στο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος στην Φιλαδέλφεια ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ, απαιτούν σταθερή ηγεσία και συλλογικό πνεύμα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δημιούργησε μία ρητορική αντίθεση μεταξύ της υποψηφιότητάς της και του «επικίνδυνου» και «εκρηκτικού” όπως τον περιέγραψε, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη σημαντικότερη ομιλία της, στην 25ετή και πλέον πολιτική καριέρα της, η Χίλαρι Κλίντον αποδέχτηκε επίσημα το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητας του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει τις ΗΠΑ, μια χώρα η οποία θα είναι λειτουργική για όλους.

«Όλοι μας γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι είναι αντίθετο για τη χώρα μας. Ωστόσο, δε φοβόμαστε», τόνισε η ίδια.

Η Κλίντον περιέγραψε ως «ασταθή» τον Ντόναλντ Τραμπ ενώ τόνισε πως: «Ένας άνθρωπος που μπορεί να παρασυρθεί από ένα tweet δεν είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να του εμπιστευτείς τα πυρηνικά σου όπλα».

Ο Τραμπ και η Κλίντον θα ενημερωθούν για θέματα ασφάλειας από τις μυστικές υπηρεσίες

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα καλέσουν τους υποψήφιους προέδρους και αντιπροέδρους από τα δύο πολιτικά κόμματα να λάβουν ενημερώσεις που είναι άκρως απόρρητες σε θέματα παγκοσμίων κρίσεων και απειλών ασφάλειας, είπαν χθες δύο αξιωματούχοι γνώστες των σχεδίων αυτών.

Τώρα που και τα δύο κόμματα έχουν χρίσει επίσημα τους υποψηφίους τους - οι Ρεπουμπλικανοί τον Ντόναλντ Τραμπ με τον κυβερνήτη Μάικ Πενς και οι Δημοκρατικοί την Χίλαρι Κλίντον με τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν - και οι τέσσερις υποψήφιοι θα λάβουν τις ίδιες πληροφορίες, είπαν οι αξιωματούχοι.

Συνήθως οι υποψήφιοι κάθε κόμματος λαμβάνουν μία ενημέρωση, αλλά μπορούν να ζητήσουν να διασπαστεί σε μικρότερα τμήματα.

Στους μόνους βοηθούς και συμβούλους που θα επιτραπεί η είσοδος στις ενημερώσεις περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν άδειες προσπέλασης ανώτατου επιπέδου, είπαν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, θα υπάρξουν ερωτηματικά για τον αν επιτρέπεται η συμμετοχή συμβούλων του Τραμπ που έχουν συνεργαστεί με επιχειρήσεις στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και συνεργάτες της Κλίντον που εμπλέκονται στο θέμα του ιδιωτικού της διακομιστή μηνυμάτων.

Τις ενημερώσεις στους υποψηφίους επιβεβαίωσε χθες και ο επικεφαλής εθνικών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είπε ότι «και οι δύο υποψήφιοι (για την προεδρία) θα ειδοποιηθούν και θα προσφερθούν σε αυτούς ενημερώσεις», παρότι δεν είναι υποχρεωτικές, είπε σε συνέδριο ασφάλειας στο Άσπεν του Κολοράντο. Παρά το γεγονός ότι οι ενημερώσεις θα περιέχουν απόρρητες πληροφορίες, ο Κλάπερ τις περιέγραψε ως «γενικής φύσης».

Στις ενημερώσεις δεν θα συμπεριληφθούν πληροφορίες για τις πηγές πληροφοριών και τις μεθόδους συνέλεξής τους ή για μυστικές αποστολές που βρίσκονται εν εξελίξει, είπαν οι δύο αξιωματούχοι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)