Οι διακινητές πλαστών διαβατηρίων «οργιάζουν». Δύο συλλήψεις κάθε μέρα στα αεροδρόμια των νησιών

Οι διακινητές πλαστών διαβατηρίων «οργιάζουν»
Sooc

Δύο παράτυποι μετανάστες κάθε ημέρα προσπαθούν να περάσουν με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες από τα αεροδρόμια των νησιών του νοτίου Αιγαίου με σκοπό να μεταβούν από αέρος στην Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο προκύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το μήνα Ιούλιο. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί «βλέπουν» έξαρση των περιστατικών, καθώς «μετρούν» μέσα σε διάστημα ενός μήνα 67 συλλήψεις ατόμων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου και 32 συλλήψεις σε αεροδρόμια της Κρήτης.

Το ανησυχητικό για τις Αρχές είναι ότι τα κυκλώματα εξακολουθούν να «οργιάζουν» προμηθεύοντας τους μετανάστες με παραχαραγμένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Είτε αυτά κατασκευάζονται εκτός Ελλάδας και τα αγοράζουν οι μετανάστες πριν μπουν στα φουσκωτά για τα ελληνικά νησιά είτε κατασκευάζονται εντός της χώρας. Το θέμα, μάλιστα, μπορεί να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού οι διακινητές πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων έχει αποδειχτεί ότι δεν διστάζουν να πουλήσουν την «πραμάτεια» τους σε τρομοκράτες.

Οι βασικοί λόγοι στους οποίους αποδίδεται η έξαρση των συλλήψεων στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι, σύμφωνα με πηγές του «Ελεύθερου Τύπου», τρεις:

1) Οι πρόσφυγες έχουν αντιληφθεί ότι τα χερσαία σύνορα έχουν κλείσει και έτσι πολλοί από αυτούς επιχειρούν να ρισκάρουν να περάσουν τους ελέγχους των αεροδρομίων για φύγουν αεροπορικά προς την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί από αυτούς να καταφεύγουν προς τις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα αεροδρόμιο αντί για να κινηθούν προς τα σύνορα.

2) Στα περιφερειακά αεροδρόμια οι έλεγχοι δεν είναι τόσο εξονυχιστικοί όσο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί γραφείο διερεύνησης γνησιότητας ταξιδιωτικών εγγράφων. Το προσωπικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας θεωρείται εξαιρετικά έμπειρο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για κάποιον με πλαστά έγγραφα να περάσει απαρατήρητος.

3) Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν στα περιφερειακά αεροδρόμια πολλές πτήσεις τσάρτερ, τις οποίες προτιμούν οι παράτυποι μετανάστες για να φύγουν προς χώρες της Ευρώπης. Αντιθέτως το χειμώνα δεν υπάρχουν οι πτήσεις αυτές αλλά ούτε και πλήθος επιβατών μέσα στο οποίο μπορεί να «χαθεί» κάποιος.

Μιλώντας στον «ΕΤ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Καλλιακμάνης εξηγεί ότι «την καλοκαιρινή περίοδο συνηθίζεται να καταγράφεται έξαρση των συλλήψεων στα αεροδρόμια, η οποία συνδυάζεται με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω καλοκαιρίας. Το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια ενδεχομένως να αυξάνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να φύγουν από αέρος. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι επιλέγουν περιφερειακά αεροδρόμια ποντάροντας σε κάποιον ελλιπή έλεγχο, ενώ επιλέγουν πτήσεις τσάρτερ. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα αεροδρόμια όλης της χώρας κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους και αυτό φαίνεται από τις δεκάδες συλλήψεις. Απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη επιφυλακή γιατί η περίοδος που διανύουμε είναι μία από τις δυσκολότερες».

Οι προορισμοί που προτιμώνται περισσότερο από τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις των πτήσεων που προηγήθηκαν των συλλήψεων, είναι η Ιταλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Μέσα σε δύο 24ωρα, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, ήρθαν στο φως τρία νέα περιστατικά σε Ρόδο, Ηράκλειο και Σαντορίνη. Σε αρκετές περιπτώσεις οι μετανάστες προσποιούνται τους τουρίστες που επισκέφτηκαν τα ελληνικά νησιά για καλοκαιρινές διακοπές και επιστρέφουν αεροπορικώς στην πατρίδα τους.

Στον αερολιμένα της Ρόδου συνελήφθησαν προχθές τρεις Αφγανοί, ηλικίας 20, 30 και 45 ετών, και τρεις Σύριοι, ηλικίας 18,19 και 25 ετών, οι οποίοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό την Ελβετία και την Ιταλία έχοντας στην κατοχή τους πλαστά δελτία ταυτότητας ρουμανικών και ιταλικών Αρχών. Στον έλεγχο που τους έγινε πριν την επιβίβαση στο αεροσκάφος έγιναν αντιληπτά τα πλαστά έγγραφα και συνελήφθησαν.

Την ίδια ημέρα στα χέρια των αστυνομικών στον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» έπεσε ένας 20χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος σε έλεγχο επέδειξε στους άνδρες του Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα των ιταλικών Αρχών, λίγο πριν αναχωρήσει με πτήση που είχε προορισμό το Μπάρι.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ένα 24ωρο νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης συνελήφθησαν ένας 19χρονος Ιρακινός και μία 45χρονη Σύρια, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους παραχαραγμένα δελτία ταυτότητας (ένα ιταλικό και ένα γαλλικό). Οι δυο τους είχαν κλείσει εισιτήρια σε δύο διαφορετικές πτήσεις με προορισμό την Ιταλία.

Το μεγάλο κύκλωμα

Το μεγάλο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ερμής» φαίνεται ότι είχε απλώσει –ή τουλάχιστον προσπάθησε να το κάνει- τα δίχτυα του και στα νησιωτικά αεροδρόμια.

Από την έρευνα των αστυνομικών που περιλάμβανε νόμιμες υποκλοπές συνομιλιών των 16 αλλοδαπών συλληφθέντων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης διαφήμιζαν στους μετανάστες ότι μπορούν να τους πουλήσουν διαβατήρια με τα οποία θα καταφέρουν να πετάξουν για Ιταλία μέσω των νησιωτικών αερολιμένων. Για συμμετοχή στο κύκλωμα είχαν συλληφθεί 16 άτομα, τα οποία φέρονται –μεταξύ άλλων- μέσα σε διάστημα ενός έτους να έστειλαν από την Αθήνα μέσω κούριερ περισσότερα από 500 δέματα με πλαστά διαβατήρια προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που χειρίστηκαν την υπόθεση, οι δράστες διαφήμιζαν ότι τα παραχαραγμένα ταξιδιωτικά έγγραφα που φτιάχνουν δεν ανιχνεύονται στους ελέγχους των αεροδρομίων.

Οι διακινητές έστελναν τους περισσότερους «πελάτες» τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από όπου προσπαθούσαν να τους προωθήσουν σε Αυστρία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία. Κεντρικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε άνδρας από το Μπανγκλαντές, ο οποίος διατηρούσε καταστήματα στην οδό Γερανίου στο κέντρο της Αθήνας.

Δημοφιλή