Στα 360 δισ. τα ιταλικά «κόκκινα» δάνεια: Σε δύσκολη θέση οι ιταλικές τράπεζες εν όψει stress tests

Στα 360 δισ. τα ιταλικά «κόκκινα» δάνεια: Σε δύσκολη θέση οι ιταλικές τράπεζες εν όψει stress tests
A view of a
A view of a
ASSOCIATED PRESS

Στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ιταλικά «κόκκινα» δάνεια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, εν όψει των stress tests των τραπεζών- η θέση των οποίων θεωρείται και πάλι επισφαλής, μετά τα τεστ αντοχής του 2014.

Μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο είναι η ιστορική Monte Dei Paschi, ιδρυθείσα το 1472 στη Σιένα της Τοσκάνης, αλλά και η Banca Etruria στο Αρέτσο. Ωστόσο, παρά τη δύσκολη κατάσταση, από την πλευρά της η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών μπορούν ακόμη να επιλυθούν. Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore o o εκπρόσωπος της ΕΚΤ στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών Ιγκνάτσιο Αντζελόνι το θετικό είναι ότι δεν πρόκειται για εθνικό πρόβλημα της Ιταλίας αλλά για πρόβλημα μεμονωμένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η κατάσταση των κόκκινων δανείων στην Ιταλία παραμένει προβληματική κι ως εκ τούτου «ο κίνδυνος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί».

Σύμφωνα με ειδικούς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ιταλία είναι απόρροια της μακράς ύφεσης της εγχώριας οικονομίας αλλά και των μειωμένων εσόδων πολλών τραπεζών εδώ και χρόνια. Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας ήδη από το 2014 είχε κριθεί κατόπιν stress test της ΕΚΤ προβληματικός. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, παρουσιάζει όμοια, αν όχι χειρότερη εικόνα. Εν τω μεταξύ στο μεσοδιάστημα δεν προχώρησε το σχέδιο μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της ιταλικής οικονομίας. Ούτε η ψηφιοποίηση του ιταλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σήμερα στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ, πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι το διοικητικό συμβούλιο της Banca Monte dei Paschi di Siena αναμένεται να απορρίψει το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης που κατέθεσαν ο βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης Κοράντο Πασέρα και η UBS. Το δ.σ της τράπεζας συναντάται για να εγκρίνει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου καθώς και το δικό της σχέδιο διάσωσης που προβλέπει έκδοση μετοχών ύψους 5 δισεκ. ευρώ και πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 10 δισεκ. ευρώ.

Πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει άντληση κεφαλαίων ύψους 2,5-3,0 δισεκ. ευρώ και την εθελοντική μερική μετατροπή κάποιων εκ των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας σε μετοχές.

Η τράπεζα είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται σήμερα έως και 9%, εν μέσω ελπίδων ότι θα διασωθεί από τον ιδιωτικό τομέα την τελευταία στιγμή. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα Financial Times, οι επενδυτές αντέδρασαν στην είδηση ότι ο Πασέρα και η UBS θα παρουσίαζαν σήμερα εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης.

Δημοφιλή