Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου: Φωτογραφίζοντας τις αλυκές τις Ν. Γαλλίας

Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου: Φωτογραφίζοντας τις αλυκές τις Ν. Γαλλίας
Marily Konstantinopoulou

Μπορεί να μην ζει στην Ελλάδα, αλλά η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, φωτογράφος, ψάχνει διαρκώς τρόπους να «επιστρέψει» με τον τρόπο της σε αυτήν. Αυτόν τον Σεπτέμβριο συμμετέχει σε δύο εκθέσεις στη Νέα Υόρκη με τοπία που φωτογράφισε στις αλυκές της Ν.Γαλλία.

Το Πολυτεχνείο και η γνωριμία με την φωτογραφία

«Ξεκίνησα φωτογραφία όσο ήμουν στο Πολυτεχνείο, λίγο από περιέργεια κι επειδή αναζητούσα μία πιο δημιουργική διέξοδο στην καθημερινότητα και την τεχνικότητα των σπουδών μου. Όταν βρέθηκε στα χέρια μου η αναλογική μηχανή των γονιών μου, Canon AE-1, με γοήτευσε τόσο σαν αντικείμενο που θέλησα να μάθω να το χειρίζομαι. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και ξεκίνησα να εργάζομαι σαν μηχανικός, αποφάσισα να αφιερώσω τον ελεύθερο χρόνο μου στη φωτογραφία κι έτσι γράφτηκα για δύο χρόνια σε μία ιδιωτική σχολή στην Αθήνα. Μετακόμισα στη Νέα Υόρκη το 2010 προκειμένου να ειδικευτώ στη φωτογραφία ντοκουμέντο, και με αφορμή την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο. Σπούδασα στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας(ICP) για δύο χρόνια, ενώ παράλληλα εργάστηκα ως βοηθός των καθηγητών μου. »

Οι αλυκές της Νότιας Γαλλίας

«Με την υποτροφία που κέρδισα από το ICP ταξίδεψα στο νότο της Γαλλίας, σαν αrtist in residence στην École Nationale Supérieure de la Photographie Arles». Αρχικά, ξεκίνησα φωτογραφίζοντας τα τοπία της Καμαργκ, και στην πορεία συνεργάστηκα με τη συγγραφέα Annie Maillis για την εικονογράφηση του βιβλίου της "Des Grecs en Camargue: Entre Set et Mer", που αφορά στη μικρή κοινότητα Ελλήνων της διασποράς που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή των αλυκών.

Εικόνες από το θέμα μου στην Νότια Γαλλία θα εκτεθούν σε δύο εκθέσεις που οργανώνονται στην Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο με τίτλο «The Future Perfect».

«Εμπνεύστηκα να φωτογραφίσω ένα τόπο που έχει υποστεί σοβαρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, εκεί όπου η έντονη κοινή ζωή του παρελθόντος πλανάται σα φάντασμα στους άδειους δρόμους του χωριού», αναφέρει η ίδια σχετικά με τις φωτογραφίες.»

Η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να συνδυάσει το δημιουργικό με το τεχνικό κομμάτι των σπουδών της. Αφότου εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την Επιτροπή Πολιτισμού, αποφάσισε να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη. Έκτοτε εργάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης μέσα από ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Γνωρίζοντας ότι η άδεια εργασίας μου στο ΜοΜΑ λήγει το Σεπτέμβριο, έκανα αίτηση σ'ένα εξίσου σημαντικό μουσείο της Νέας Υόρκης, το Νew Museum. Επιλέχθηκα να συμμετέχω στο Ideas City, ένα κινούμενο πρόγραμμα που μελετά το μέλλον των πόλεων μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί στο Detroit, οργανώνεται τώρα για το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, μετά θα πάει στην Arles και θα καταλήξει στην Νέα Υόρκη. Για κάθε προορισμό επιλέγονται 40 fellows που καλούνται να συγκατοικήσουν για 5 μέρες και να εργαστούν σε ομάδες πάνω σε θέματα που τους αναθέτουν οι επιμελητές του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Αθήνα από τις 19 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ».

Όσον αφορά το αγαπημένο της σημείο στην Ελλάδα, η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου αγαπά την Βόρεια Ελλάδα, την οποία έχει εξερευνήσει ακολουθώντας τα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Δημοφιλή